Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » WOW! - Fenomena Extreme Super Moon kembali 6 Mei nanti
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Super Moon kembali lagi, tapi kali ini dikatakan sangat rare @ jarang -jarang kerana kali ini di katakan akan berlakunya Extreme Super Moon.  Bagi yang tak tau ape tu super moon adalah fenomena dimana bulan berada paling dekat dengan bumi dalam oribitnya mengelilingi bumi. Nak tau lebih lanjut tentang SUPERMOON [SINI]


Pada 6 Mei, 2012 kita akan mempunyai lunar perigee terdekat tahun ini bertepatan dengan bulan yang penuh, yang dikenali sebagai Bulan Super Extreme.

Ikuti penjelasan lanjut di bawah ini tentang Fenomena Extreme Super Moon kali ini ...



 
Apabila bulan sampai ke titik yang paling dekat kepada Bumi yang bersamaan dengan syzygy dalam tempoh 90% atau lebih besar disebut perigee.

Menggunakan Lunar perigee dan Apogee Calculator website, kita lihat bahawa perigee terdekat pada 6 Mei 2012 @ 356.953 km. Kemuncak paling jauh adalah 13 hari kemudian pada 19 Mei @ 406.450 km. Menolak jarak memberikan anda 49.497 km. Jadi 90% itu adalah 44.547 km. Mana-mana syzygy yang lebih dekat daripada 406.450 - 44.547 atau 361.903 km akan dibuat oleh definisi Bulan Super mengikut Richard Nolle.

Tao harap korang paham...hehe

Okay, Pada 100% pulak (pendekatan terdekat tahun ini ) dikenali sebagai Bulan Super Extreme. "Extreme" yang dikatakan ia akan berlaku setiap 17 tahun adalah silap sama sekali. Ia berlaku setiap tahun berhampiran Bulan Super setiap tahun, hanya jarak yang berbeza dari tahun ke tahun. (Contohnya: tahun lepas Bulan Super Extreme adalah 400 km lebih dekat daripada tahun ini).

Apa yang membuatkan fenomenai ini menonjol bukan lah jarak , sebaliknya ari segi masa.

Pada 3:34 UTC, Bulan akan berada di syzygy bulan penuh. Kemudian hanya DUA minit kemudian, pada 3:36 UTC, Bulan akan berada di titik terdekat, perigee pada kira-kira 356.900 km kalau diikutkan pada wikipedia jarak purata bulan dengan bumi adalah 384,400 kilometer di bawah tarikan graviti bumi.

Jika mengikut kepada data Bulan Super yang lain tiada yang lebih rapat daripada segi masa, luar biasa!

Seperti mana yang kita tahu bulan juga mempunya tarikan graviti yang menyebabkan pasang dan surutnya air laut. Air pasang dikawal oleh tarikan graviti Bulan dan jarak dan kedudukan menentukan berapa banyak air pasang naik dan turun. Mungkin tak terkecuali juga akan mempengaruhi pergerakan kerak bumi yang akan menyebabkan gempa bumi.

Apa yang merisaukan tao adalah, adalah risiko yang lebih tinggi untuk gempa bumi berlaku. Ya, kalau korang nak tau gempa Jepun 11 Mac telah berlaku seminggu sebelum Bulan Super Extreme 2011 pada 19 Mac. Sepanjang kitaran tersebtu terdapat banyak gegaran susulan yanhg berlaku di Jepun.

Pape pon tak sabar nak tengok panorama indah Bulan super extreme ini nanti... 

.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post