Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » TAU TAK? - Ape tu Asthma? dan kenali punca - punca Asthma
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Korang tau tak ape tu asthma?? Ade yang tau and ader yang terpinga-pinga ape tuh...hehe. Kalau yang tak tau tu, bahasa yawa nyer adalah semput ataupon lelah. Walaupon seperti dah biasa kita dengar, setakat mana pemahaman kita terhadap Asthma ini.

Kalau korang nak tau "Asthma" merupakan sejenis penyakit yg berlaku disebabkan berlakunya keradangan di bahagian saluran pernafasan kita.

Kita tengok gambar di bawah ini

Photobucket

Haa.. korang nampak kan saluran pernafasan tu, ikuti penjelasan lebih terperinci dibawah nieh.

Saluran pernafasan kita bermula dari lubang hidung (nostrils) dan berakhir di alveolar yg berada di paru2 kita. Apabila berlakunya keradangan, beberapa tindakbalas berlaku dan menyebabkan otot2 di sekeliling saluran pernafasan tadi akan contract and saluran pernafasan akan menjadi sempit. Bahagian dlm saluran pernafasan jugak akan menjadi bengkak.

Haaa..., kita tau bila berlakunya asthma ni, laluan udara kita menjadi semakin sempit. So, bila airways kita dh makin sempit, kurang la oxygen akan dihantar ke paru2…and thus this fenomena result in semput.

For individuals yg ade problem allergic…asthma ni gak boleh occur bila mereka bernafas dlm udara yg mempunyai bhn yg boleh menyebabkan berlakunya allergic td. Antara substances yg boleh menyebabkan berlakunya asthma termasuklah debu, bulu binatang, kedaan yg terlampau sejuk, or memakan bahan2 makanan seperti seafood etc. Merokok dan stress juge buleh menjadi sebab berlakunya asthma.

Kadang- kadang, asthma gak buleh terjadi bila seseorang tuh mempunyai history of allergy…ataupun mempunyai family yg ade history of allergy before. Contohnye parents dia penah ade hay fever…or grandparents dia penah ade eczema ke. So, person with such family history are more prone to get asthma

Asthma buleh berlaku as short as minutes and kalo lama it can be as long as days. Antara simptom2 major bagi orang yg mengidap penyakit asthma ialah:

  • Cough
  • Sakit dada
  • Sesak nafas
  • Wheezing sound heard (bunyi ni macam bunyi siulan).
o Wheezing merupakan bunyi yg kedengaran bila pesakit asthma tarik nafas mereka. Selalunya bunyi ni akan severe pada waktu malam and awal pagi. Actually wheezing terhasil apabila udara cube ntuk melalui laluan udara yg sempit tadi. Analogue yg sy buleh bagi kat sini samelah cam belon. Dalam belon kan ade angin…so kalu kita nk buang angin yg ade kat dlm belon ni perlahan2…kita akan pegang mulut belon tadi and tarik mulutnya kan??? Akan kedengaran bunyi nyaring yg keluar bcoz of air yg cube escape dari belon td…so same here in case of wheezing.


Shortness of breath bila pesakit bersukan atau melakukan activity yg vigorous.


Bila kita tengok orang yg tengah face asthmatic attack, kita boleh lihat akan ade lekuk kat dada mereka between the ribs sewaktu mereka bernafas. This is actually due to the intercostal retraction.

Jika anda mempunyai kenalan yg menghidap asthma, anda kena tahu simptom2 di bawah ni coz simptom2 ni merupakan emergency symptoms…and kena bawak patient tersebut ke hospital dengan SEGERA! Antara simptom2 tersebut adalah:


  • Pesakit kelihatan gelisah dan berpeluh
  • Muka kelihatan biru terutama pada bahagian bibir
  • Susah untuk bernafas yg amat sangat
  • Nadi yg tinggi ( boleh check kat pergelangan tangan or kat leher)
In case of rawatan selalunya doc akan prescribe bronchodilator a.k.a inhaler. Bronchodilator ni merpakan ubat yg akan menyebabkan saluran pernafasan yg sempit tadi kembali normal so that oxygen can be supplied adequately to the lung. Sejenis ubat lagi yg doc bagi is corticosteroid ( in form of ubat telan samada pil, kapsul atau cecair ).

So bagi anda2 yg ade ahli keluarga or kenalan2 yg mengidap asthma, terdapat beberapa cara untuk prevent asthmatic attack ni daripada berlaku. Antara cara yg boleh anda ambil:

  • Kalo buleh kat umah jgn la ade banyak kapet sangat cuz kapet ni mudah memerangkap debu.
  • Kena elakkan memakan makanan yg boleh trigger allergic reaction cause as I mention earlier allergic reaction may also induce asthmatic attack.
  • Tak mau ade asap rokok dekat dengan orang2 asthma!
  • Elakkan daripada membawa masuk haiwan peliharaan especially binatang berbulu halus spt kucing ke dalam bilik tidur anda. Bulu kucing amat merbahaya bagi pesakit2 asthma.
  • Gunakan sarung bantal, sarung tilam and selimut yg allergy- proff. Kalo buleh elakkan pakai selimut yg berbulu.



TAOTAUAJER : Semoga tips ini dapat memberi manfaat kepada anda, dan mungkin dapat menolong rakan-rakan anda yang menghidap asthma ini. So be concern ea..huhu

Tao pon ade asthma, just pesanan dari tao selalu-selalu lah bersukan ea seperti berjoging selalu sebab dapat membesarkan la sikit salur pernafasan yang sempit tu.

Lagi satu kepada anda yang ada anak @ newbie asthma juba latihkan supaya tidak menggunakan inhaler ini kerana jika selalu menggunakkannya badan kita akan terlalu bergantung dengan ubatan tersebut menyebabkan badan kita tidak dapat menghasilkan imun untuk melawan penyakit tersebut. ( ikot pengalaman tao yang mengidap nieh la ) .. INSYALLAH! - Koleksi Kesihatan



.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post