Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » » WOW! - Inilah Kereta Pertama Masuk Ke Dalam Nepal Pada 1940 (4 GAMBAR)
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Kebiasaannyer kereta membawa orang tapi ini lain pulak ceritanya di Nepal suatu ketika dahulu apabila kereta dibawa atau lebih tepat lagi di usung mengikut laluan berbatu dan berbukit di Negara Nepal.


Ceritanya pada tahun 1940, Adolf Hitler telah menghadiahkan kereta ini 1938 Mercedes Benz kepada King Triubhuvan dari Nepal. Ini adalah kereta pertama yang telah dibawa masuk ke Nepal. Malangnya takda laluan kenderaan lagi masa itu, jadi apa yang mampu dibuat adalah mengangkat kenderaan ini ke istana.Gambar ini dari majalah National Geographic, Januari 1985. (Photo By Volkmar WENTZEL pada tahun 1948)


Kereta buatan Mercedes Benz ini  adalah siri yang sama yang dibuat antara tahun 1936 dan 1940, yang kini berada di Narayan HIti Palce Muzium Kathmandu.

TAOTAUAJER : Fuh! siap di usung kenderaan tu merentasi sungai, batu-batu dan berbukit. Ini adalah benda yang jarang kita dapat lihat, apakah lagi perkara-perkara yang lebih menakjubkan pernah berlaku suatu ketika dahulu yang hanya menggunakan tenaga manusia. - Koleksi Menarik

.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post