Breaking

Friday, August 17, 2012

WOW! - Ayam ini menghasilkan telur luar biasa 3 kali lebih besar dari biasa (4 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Ketika Annie Egginton meraikan ulang tahun kelahirannya yang ke-59 baru-baru ini, dia terkejut mendapat ‘hadiah’ luar biasa berbentuk telur ayam yang sangat besar, lapor media.


Memelihara ayam betina berusia setahun, Annie dan suaminya, Steve Egginton, bagaikan tidak percaya apabila melihat telur seberat 170 gram berbanding telur biasa 57 gram.Menetap di Chew Magna, Somerset, pasangan suami isteri itu mendapat kejutan istimewa pada hari pembukaan Sukan Olimpik 2012 baru-baru ini. Menurut Egginton, 60, dia tidak pernah melihat telur sebesar itu walaupun mula memelihara ayam lebih tiga dekad lalu.

Ketika ini, mereka memelihara tiga ayam bernama Jessica, Doris dan Henryetta untuk membekalkan telur bagi kegunaan harian. Walaupun mempunyai keistimewaan begitu, Egginton tidak bercadang menyimpan telur dihasilkan Jessica itu, sebaliknya ia dijadikan hidangan sarapan. “Ia sangat lazat dan mengenyangkan,” katanya.

TAOTAUAJER : Besar sungguhkan telur ayam nie, memang puas la kalau sorang makan. Kalau korang nak tau ada fakta mengatakan diamana ayam akan menghasilkan telur yang lebih besar jika hari sentiasa siang, misteri di sini adakah ayam ini mengalami masa siang yang panjang sehingga menghasilkan telur yang besar?


Adbox