Breaking

Tuesday, August 21, 2012

Subhanallah! - Indahnya Fenomena awan pelangi api dirakamkan di langit (5 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Subhanallah betapa indahnya ciptaan allah jurugambar Ken Rotberg berjaya mengabadikan fenomena jarang-jarang berlaku ini di selatan Florida, Amerika Syarikat.


Melihat ke langit malam, seorang jurugambar terkejut menyedari dia telah melihat sesuatu yang istimewa apabila beliau berjaya menangkap gambar-gambar yang menakjubkan.

Siri gambar di bawah ini telah diambil oleh Ken Rotberg sebagai awan berlegar lebih selatan Florida, Amerika.
Apa yang mungkin kelihatan seperti piring terbang berwarna-warni adalah sebenarnya satu fenomena cuaca yang jarang berlaku yang dikenali sebagai 'fire rainbow cloud'.

Sewaktu itu, Rotberg mengaku baru saja pulang dari bermain tenis apabila dia melihat pemandangan ganjil kerana matahari jatuh di sebalik awan ribut berhampiran Delray Beach pada awal petang tersebut.





Ahli optik Les Cowley mengatakan, fenomena yang lebih dikenal sebagai awan pelangi api ini sebenarnya bernama lingkar horizon (circumhorizon arc).

“Selain itu, lingkaran ini sebenarnya bukan pelangi dan tak ada hubungannya dengan api. Yang terjadi sebenarnya adalah, awan Cumulus menguap dan mendorong lapisan udara lembab di atasnya untuk membentuk topi awan. Titik air yang ada didalamnya pun menghasilkan warna-warna,” katanya.

sumber : Dailymail
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2188615/Photographer-captures-rare-rainbow-cloud-Florida-Mother-Nature-puts-spectacular-light-show.html

TAOTAUAJER : Subhanallah betapa indahnya ciptaan Allah.. kagum bukan.. jarang-jarang kita dapat lihat fenomena sebegini.

Adbox