Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » » » TAU TAK? - Formasi awan berbentuk NAGA di sabah ialah Shelf Cloud (10 GAMBAR)
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Pada sehari yang lepas formasi awan di Sabah menjadi tarikan perhatian orang ramai dengan formasi-formasi yang jarang-jarang di lihat. Dengan melihat gambar-gambar di bawah ini pastinya kita akan beranggapan formasi awan berkenaan sebagai sesuatu yang amat unik. Pada Jan 2012 lepas juga telah berlaku fenomena yang unik dimana Awan Tsunami yang mengerunkan disaksikan di Malaysia.

Dalam bulatan formasi awan tersebut seperti kepala seekor naga di udara

Apa yang dapat kita lihat di sini memang benar, ia sesuatu yang lain dari yang lain... kalau kita perhatikan betul-betul formasi awan tersebut seperti membentuk seekor naga berkeliaran di ruang udara.

Gambar ini banyak tersebar di Facebook dan dilaporkan diambil di Kota Kinabalu, Sabah. Saksikan lagi gambar-gambar di bawah ini.....







Kalau korang nak tau sebenarnya, walaupun formasi atau bentuk awan berkenaan unik, namun ia bukanlah sesuatu yang terlalu ganjil dalam bidang meteorologi.

Ia sebenarnya dikenali dengan nama Shelf Cloud dan merupakan satu fenomena meteorologi yang jarang berlaku. Selalunya awan Shelf berkait dengan awan induk yang terbentuk semasa ribut.


(Contoh Shelf Cloud yang dirakam berlaku di luar negara)

Satu lagi formasi yang hampir sama tetapi berbeza dengan kejadian di Sabah ialah formasi Morning Glory Cloud (gambar di bawah). Formasi awan jenis ini berlaku dari semasa ke semasa di seluruh dunia.


Ini pula lain sikit dimana dinamakan awan gelombang yang melanda pesisir pantai Florida

SUMBER : MyNewsHub, Facebook, Twitter

TAOTAUAJER : Alhamdulillah kita diberi kesempatan untuk menikmati kurniaan Allah...secantik ini...walaupun ada sesetengah makhluk menganggap ini "biasa je"...yang biasa tu lah...membuat kita sentiasa bersyukur.

.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post