WOW! - Nak sambung belajar? Jom tengok macam mana cara nak dapatkan biasiswa -
Home » , , , , , , , , , , » Wow | Banggunan Kerusi GERGASI !!

Wow | Banggunan Kerusi GERGASI !!

Written By taoslayerz on Sunday, April 24, 2011 | 12:13 PM

Wow...Semakin hebat arkitek-arkitek sekarang dan semakin menggila dalam mencipta sejarah..ahaa.

Photobucket
Anda lihatlah..dah la bangunan bawat tu agak tinggi nie lagikan kerusi yang tinggi dibina diatasnya

Konsep “Oyes Chair” dicipta oleh arkitek Belanda Dujardin Hofman. Bangunan ini tingginya 760 m dan akan menjadi ikon baru di bandar Cape Town, Afrika Selatan. Bangunan ini merupakan projek amal yang ditaja oleh dietiker, perusahaan yang menghasilkan kerusi dan majalah AIT.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Seratus arkitek dan design interior di seluruh Eropah dikumpulkan untuk mereka kerusi baru.Kerusi-kerusi baru ini akan dipamerkan dalam bentuk road show di AIT-arkitektur Hamburg, Munich, Rhine-Westphalia Utara, Stuttgart dan Rotterdam. Hasil lelong kerusi-kerusi ini akan digunakan untuk membiayai pembangunan Bangunan OYES Chair di kota Langa, Cape Town, Afrika Selatan.

Photobucket

Bangunan dengan nama “OYES Chair” ini sendiri akan menjadi bangunan tertinggi nombor dua di dunia setelah Burj Dubai dan menjadi bangunan terluas di dunia. Luas bangunan 800.000 m2 bagian tengah “kerusi” ini akan digunakan sebagai ikon perumahan sosial dimana akan menjadi tempat penampungan gelandangan yang tidak memiliki tempat tinggal.

Photobucket

Bagian tengah “kerusi” yang mana di kerusi sebenar hanya cukup menampung untuk maksimum dua orang tapi untuk bangunan ini boleh memuat sehingga 50.000 orang dengan keluasan 800.000 m2.

Photobucket

Empat kaki “kerusi” bangunan ini berukuran 25 x 30 m yang akan bersentuhan dengan kota di pelabuhan. Dengan empat kaki “kerusi” bangunan ini maka 4 lokasi berbeza yang berjauhan boleh saling terhubung dengan adanya bangunan raksasa ini.Tinggi kaki “kerusi” bangunan ini adalah masing-masing 460 m.

Photobucket

Kemudian 4 kakinya yang berukuran 25 x 35 m akan digunakan sebagai apartment dengan ketinggian mencapai 460 m.Dalam bangunan ini juga akan dibangun,Taman awam, Lapangan bola sepak modern,pawagam, Bar,Restoran,kedai-kedai,pejabat dan lain-lain.

Photobucket

Pemandangan Bangunan OYES Chair dari laut.

Photobucket

Photobucket

Lihat lah...sungguh indah dan memukau pemandangan

Photobucket



.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu
KONGSIKAN ARTIKEL INI :
Photobucket
Kunjungi juga Facebook Blog Taotauajer : Jom ke Page Tao TAOTAUAJER | Enhanced MyBloggerTricks.com

ARTIKEL MENARIK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik 2 kali untuk TUTUP
 
Support : | | | My Ping in TotalPing.com
Copyright © 2013. ! TAO TAU AJER - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger