Breaking

Wednesday, November 26, 2014

WOW! - Menakjubkan! Empangan Perangkap Ikan Berbentuk LOVE (5 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Membina sebuah empangan atau tambak merupakan salah satu kaedah menangkap ikan yang sampai saat ini masih digunakan. Empangan ini dibina daripada batu ataupun tiang kayu. Uniknya, ada empangan perangkap ikan berbentuk seperti hati.


Empangan unik itu terletak di Kepulauan Penghu di sebelah barat Taiwan. Nelayan tempatan telah membina empangan tersebut selama 700 tahun lalu. Empangan yang berfungsi sebagai perangkap ikan tersebut dibina dengan cara membuat longgok-longgokkan dari batu.

Taiwan Landmark Twin Hearts Stone mempunyai lebih dari 570 empangan yang diperbuat daripada batu. Namun, yang paling terkenal adalah empangan batu berbentuk dua hati di Chimei Township. Empangan ini dibina daripada batu dan batu karang.


Rupanya, bentuknya yang luar biasa ini menarik minat para pelancong, terutama pasangan romantis dan pengantin baru untuk datang berkunjung. Empangan berbentuk dua hati ini adalah salah satu empangan batu terbaik yang dipelihara di seluruh Penghu.

Kini, secara beransur-ansur, empangan berbentuk sepasang hati itu telah kehilangan fungsinya sebagai perangkap ikan. Walaupun begitu, penduduk setempat mendapatkan banyak keuntungan dengan banyaknya pelancong yang datang.


Adbox