Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » ANEH! - Apabila Pokok Epal Menghasilkan 250 Jenis Epal Yang Berbeza (6 GAMBAR)
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Kebiasaannya jenis-jenis buah ini hanya tumbuh dan berbuah bagi satu-satu pokok sahaja. Namun di Amerika Syarikat seorang lelaki berjaya menjadikan pokok epalnya mengeluarkan hampir 250 jenis dari sebatang pokok sahaja.


Difahamkan, beliau telah mengambil tempoh masa selama 20 tahun untuk menanam sebatang pokok epal tersebut dibelakang rumahnya. Persoalannnya, bagaimana lelaki ini melakukannya?


Bagi melakukannya, Paul Barnett telah mencantumkan 250 jenis tunas pokok epal berlainan jenis pada ranting sebatang pokok epal yang bertindak sebagai induk. Melalui teknik itu, dia kini memiliki banyak pilihan buah epal dari pelbagai jenis untuk dimakan, dimasak dan dijadikan cuka.


Barnett turut melabelkan setiap dahan epal untuk memudahkan dirinya mengingati dahan bagi jenis epal yang dicantumkan pada pokok berkenaan.

"Saya mula bekerja di sebuah tapak semaian yang mengandungi 90 jenis pokok epal pada setiap batas", kata lelaki berusia 40 tahun itu.


"Saya mahu menanam pokok-pokok saya sendiri, namun saya tidak memiliki kawasan untuk melakukannya. Oleh itu saya menggunakan kaedah pencantuman tunas untuk tujuan tersebut", tambahnya.
SUMBER : Dailymail


.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post