Breaking

Wednesday, July 24, 2013

PELIK! - Thalassina anomala, Haiwan Pelik Seperti Ketam Seperti Udang Berekor Kala Jengking (4 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Malaysia hari ini di kejutkan dengan penemuan haiwan pelik yang mempunyai rupa seperti seekor udang galah, namun ia juga kelihatan seperti seekor ketam kerana mempunyai sepit dan apabila diperhatikan dengan lebih terperinci, ekornya pula kelihatan seperti kala jengking.


Haiwan pelik berwarna jingga itu ditemui seorang pengusaha nira nipah liar, Ismail Jusoh, 49, dari Kampung Alor Tuman di sini, di kawasan hutan ketika mencari pokok nipah berdekatan kampung berkenaan, kelmarin.

Menurut Ismail, dia menemui haiwan itu di atas daun pokok nipah lalu memberanikan diri memegangnya, namun terkejut apabila melihat rupa bentuknya yang unik.

“Saya terkejut melihat haiwan itu berkaki lapan. Bahagian hadapan bentuknya seperti ketam manakala bahagian belakang seperti udang dan seakan-akan ekor kala jengking,” katanya kepada Sinar Harian.

Ismail berkata, dia akhirnya mengambil keputusan untuk membawa pulang haiwan itu ke rumahnya dan berhasrat memelihara haiwan tersebut.

Kini, ia disimpan dalam sebuah takungan berisi air.

“Saya belum lagi menghubungi mana-mana pihak berkaitan bagi memaklumkan mengenai penemuan spesies pelik itu termasuk pihak Jabatan Perikanan bagi mengenal pasti spesies sebenar haiwan tersebut. Tapi saya akan menyimpannya terlebih dahulu,” katanya.

Dalam pada itu, menurut maklumat yang diperoleh dari sebuah laman web, haiwan itu dinamakan sebagai ‘ngoang’ di Sarawak manakala dipanggil ‘jabot’ di Johor, namun ia amat jarang ditemui kerana berkemungkinan semakin pupus.

Ngoang dekat Sarawak
SUMBER : Sinar Harian

TAOTAUAJER : Haiwan ini sememangnyer akan di perkatakan pelik kerana tidak ramai yang tahu akan kewujudan haiwan sebegini. Ia adalah Udang yang hidup di darat dan dekat kawasan berpaya. Hasil google tao menjumpai data haiwan ini Mud Lobster dengan nama saintifik Thalassina anomala yang kebanyakannya di jumpai di Singapore. - Koleksi Makhluk Pelik


Adbox