Breaking

Friday, June 8, 2012

NGERI! - Pemandu bas di hentam serpihan besi melayang ke dadanya [VIDEO]

TAOTAUAJER - Seorang pemandu bas di China telah dianggap sebagai seorang wira kerana menyelamatkan nyawa 24 penumpang selepas cedera parah apabila sekeping serpihan logam seberat 3.5 kilogram melayang terbang di hadapan bas tersebut lalu menusuk ke dada melalui cermin depan. 


GAMBARAN klip video CCTV yang menunjukkan detik Wu BIn sewaktu tertusuk serpihan logam yang menembusi cermin depan bas.

Walaupun dalam kesakitan yang jelas, Wu Bin yang berusia 48 tahun mengambil langkah keselamatan memberhentikan bas di bahu jalan, dan menghidupkan lampu hazard dan mampu untuk memberitahu penumpang supaya tidak turun ke lebuh raya pada 29 Mei.


Rakaman kamera keselamatan dramatik disiarkan pada hari Ahad di televisyen negeri menunjukkan sebahagian maut Wu dimana dihentam dengan besi melayang mengenai lengan dan abdomen.

Saksikan video rakaman di bawah ini....


Hasil siasatan pihak polis mendapati, serpihan logam seberat 3.5 kilogram melayang dari sebuah kereta yang bertentangan lalu menusuk ke dada Bin.

'Hati yang rosak teruk dan tiga tulang rusuk yang patah,' katanya. Dalam keadaan sedemikian, beliau berada dalam kesakitan. Saya kagum bahawa dia boleh berbuat demikian.  Justeru, tindakan Bin yang mengutamakan para penumpangnya dan mengabaikan kesakitan yang dialaminya telah mendorong orang ramai menjulangnya sebagai wira. 

Berjuta-juta orang di seluruh China telah menggesa pihak berkuasa untuk menyiasat kemalangan dan memberi bantuan kepada keluarga Wu.

Majikan wu, Hangzhou Syarikat Pengangkutan Penumpang jarak jauh, berkata lelaki berusia 48 tahun mempunyai rekod sempurna memandu lebih 620,000 km tanpa satu kemalangan jalan raya atau aduan daripada penumpang sejak tahun 2003.Adbox