Breaking

Wednesday, February 22, 2012

#tautak - Minum teh dapat elak serangan jantung

TAOTAUAJER - 'TEH' minuman yang tidak asing bagi kita penduduk asia, bermacam-macam jenis teh yang kita dapat jumpai sekarang. Tapi tau tak korang pengambilan tiga cawan teh setiap sehari cukup untuk mengelak anda daripada serangan jantung dan diabetis jenis 2, menurut satu kajian terkini.


Kajian diketuai Dr. Carrie Ruxton itu menunjukkan pengambilan teh hitam secara teratur, sama ada ditambah dengan susu atau tidak, boleh mengurangkan masalah jantung dengan memotong paras kolestrol jahat dan juga gula dalam darah.

Ikuti penjelasan lanjut di bawah ini.....

Beliau yang merupakan Pakar Pemakanan berkata, manfaat teh terletak pada kandungan flavonoid, iaitu bahan anti-oksidan yang berfungsi mengawal penyakit kardiovaskular.

“Sebenarnya banyak manfaat yang terkandung dalam minuman kegemaran ramai ini daripada apa yang kita jangkakan,” kata Ruxton, yang juga merupakan anggota Panel Penasihat Teh (TAP).

Menurutnya, secawan teh menyediakan antara 150 dan 200 miligram flavonoid dan ia merupakan sumber anti-oksidan terbaik berbanding hidangan-hidangan lain.
Sebagai perbandingan, kandungan anti-oksidan dalam dua cawan teh bersamaan dengan lima bahagian sayur-sayuran.

Seorang lagi anggota TAP, Dr. Tim Bond pula berkata, masalah kronik seperti sakit jantung, strok dan diabetis berkait rapat dengan proses keradangan dan kehadiran radikal bebas pro-oksidan yang berlebihan dalam badan.

“Bahan anti-oksidan dan anti- keradangan yang terkandung dalam flavonoid teh hitam memberi kesan positif kepada tubuh,” katanya.


Photobucket - Hanya gadis yang cun dan payudara besar jer boleh petik teh kat ladang ini (4 Gambar)

Photobucket - Tau Tak | Bahaya minum TEH panas & TEH ais bagi kesihatan

Photobucket - UNIK | Uncang teh bercahaya STYLO~SUMBER | lulu-pages

Adbox