Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » » » » OMG! | Bulan 'Berdarah' Malam ini NANTIKAN!
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

Bulan berdarah?? Tau tak kenape... okay tao nak bagi tau dimana malam ini gerhana bulan penuh berlaku. Secara saintifiknyer dimana bulan akan berada dalam kawasan umbra (bayangan bumi) seperti yang telah tao perjelanskan pada post lepas iaitu "Macam mana gerhana bulan berlaku".

Dimana hal ini akan menyebabkan bulan mengalami gerhana dan pada waktu itu yang menarik nyer adalah bulan akan nampak 'berdarah'.

Bawah nie ade masa untuk anda lihat pada malam ini

Kalau korang nak tau kebiasaanyer gerhana tak selalu membuat bulan berwarna merah. “Warna merah tersebut dipengaruhi kualiti udara, kerana diperngaruhi oleh atmosfera berdebu karana abu gunung berapi yang sedang berlaku di Chili . Sebab tu la yang akan membuatkan bulan berwarna merah."

kalau korang nak tau ~ dimana Gerhana ini amat pjg sejak 11 tahun lalu, iaitu 100 minit gelap. Ini kerana Bulan berada amat hampir dgn tengah bayang2 bumi. Lebih menarik, sejak 100 tahun, hanya 3 kali je gerhana Bulan yg berlaku lebih lama dari 100min, iaitu 1935 (101 minit), 1982(107 minit) dan 2000(107 minit). Gerhana seterusnya yang akan berlaku lebih panjang dari 100 minit ini ialah pada 27 Julai, 2018 (106 minit)

Waktu berlakunya Gerhana



Time of Lunar Eclipse over Malaysia:

16 June 2011
P1 : 01:24:37 AM
U1 : 02:22:57 AM
U2 : 03:22:29 AM
Max : 04:12:36 AM
U3 : 05:02:14 AM
U4 : 06:02.14 AM
P4 : 07:00:41 AM

Time reference to NASA's eclipse calculation. Exact time may vary according to locations.

Updates terbaru akan tao updatekan di FanPage Taotauajer

Video apabila bulan berubah jadi merah



Jika tao berkesempatan, tao akan post rakaman video gerhana bulan berdarah tersebut kepada pembaca semua.

Updates terbaru akan tao updatekan di FanPage Taotauajer

Photobucket .
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post