Breaking

Monday, September 22, 2014

SERIUS! - Budak 3 Tahun Ini Kebal Kerana Tiada Perasaan Sakit..

TAOTAUAJER - Semua orang pasti tidak ingin merasakan sakit. Tapi, bagaimana jika tubuh benar -benar kebal atau tak boleh merasakan sakit, seperti yang dialami budak tiga tahun asal Telford, Shropshire, England.Lantaran tak boleh merasakan sakit , Josh santai mencabut kukunya sendiri , menggigit lidahnya hingga terpotong setengah, dan terhantuk tubuhnya hingga lebam. Ia tidak sadar telah menyiksa diri sendiri. Ia bahkan tak sedar aksi itu boleh membuat nyawanya melayang.

Budak lelaki -ini terlahir dengan kelainan genetik yang jarang berlaku yang disebut Smith - Magenis Syndrome. Dianggarkan hanya menyerang satu daripada setiap 25 ribu kanak-kanak . Keadaan itu juga membuatnya tidak mempunyai konsep tentang bahaya dan mempunyai pola tidur kacau. Ia kerap terjaga ketika semua orang tidur.

Demi melindungi anaknya , pasangan Mark dan Stephanie Hodgkiss rela menghabiskan £ 12 ribu untuk mendesain interior rumah agar selamat bagi Josh . Mulai dari pelindung dinding yang empuk , hingga lampu sensor untuk mencegah Josh menyakiti dirinya sendiri.

Mereka juga membeli khemah khusus ' SafeSpaces ' seharga £ 10 ribu untuk tempat Josh menghabiskan masa sendiri ketika semua terlelap.

"Pekara terburuk tentang keadaannya adalah dia tidak merasa sakit. Ini menakutkan. Saya pernah keluar dari bilik mandi dan melihat darah merata-rata. Lidahnya robek setengah, tapi ia hanya duduk santai menonton televisyen ," kata si ibu.

Josh tak hanya menyakiti dirinya sendiri. Tanpa mempunyai konsep sakit , Josh boleh berubah menjadi mengerikan . Ia kerap menyerang ibu bapa dan dua saudaranya dengan kekerasan serupa. " Dia pernah mematahkan hidung saya, tapi dia santai saja tak merasa bersalah, " si ibu menambah.

Dengan keadaan itu, sang ibu terus mendampingi Josh sepanjang masa. Ibunya harus terus memantau aktiviti Josh agar tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain.


Adbox