Breaking

Thursday, October 6, 2016

PEMBONGKARAN! - Punca Disebalik Fenomena Keris BERDIRI Yang Buat Ramai KAGUM !!!

TAOTAUAJER - Masyarakat Melayu perlu mengubah persepsi mereka yang mengatakan kehebatan sebilah keris yang mampu berdiri kerana ada bantuan daripada jin atau makhluk halus.


Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Abdul Mua’ti @ Zamri Ahmad berkata, sebilah keris mampu berdiri kerana empu atau pembuat keris itu mahir dalam tempaan.

“Empu pada zaman dahulu layak digelar saintis. Mereka mampu menempa keris tanpa mengetahui suhu sebenar. Selain itu, mereka bijak membahagikan besi membuat keris sama berat walaupun bentuk keris tidak semitrikal,” katanya ketika ditemui pada Temasya Keris dan Budaya Warisan Melayu, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, proses membuat bilah keris agak rumit kerana empu perlu mengetahui jumlah besi yang hendak digunakan.

“Untuk menghasilkan bilah keris yang berkualiti, empu perlu mencampurkan sekurang-kurangnya tujuh jenis besi,” katanya.

Selain itu, beliau turut membandingkan kehebatan keris Melayu dengan pedang samurai Jepun.

“Dalam menghasilkan pedang samurai Jepun, pembuat pedang hanya memerlukan tiga besi sahaja, berbanding keris Melayu. Ini membuktikan keris Melayu lebih berkualiti jika dibandingkan dengan pedang samurai,” kata beliau.

Mengulas mengenai isu remaja sekarang, beliau berkata, remaja sekarang tidak mengenali jati diri mereka sendiri.

“Remaja Melayu sekarang tidak tahu mereka merupakan keturunan bangsa yang hebat menghasilkan senjata. Apabila merasakan diri mereka tidak hebat, maka mereka akan mengikuti bangsa yang mereka rasakan hebat seperti LGBT dan ISIS. Sedangkan tindakan mereka itu salah kerana jika diikutkan falsafah Melayu dahulu, kita tidak bunuh orang seperti yang dilakukan ISIS dan kita juga tidak langgar hukum syarak,” kata beliau

Temasya Keris dan Budaya Warisan Melayu yang diadakan selama tiga hari ini di UPM mempamerkan lebih 30 jenis keris bagi mempromosikan senjata dan warisan Melayu kepada umum supaya menimbulkan minat masyarakat terhadap keunikan keris.

Selain itu, temasya ini juga memberi peluang kepada penyelidik untuk mendapatkan informasi untuk kajian mereka.
Kredit Ismaheb 

Adbox