Breaking

Friday, February 20, 2015

WOW! - NASA Dedah 3 Gambar Menakjubkan, Bongkah Ais Berwarna Hitam (3 GAMBAR)

TAOTAUAJER - ANTARTIKA - Pentadbiran Aeronautik & Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) memuat naik beberapa keping gambar yang menakjubkan, bongkah ais terbalik yang berwarna hitam di lamannya.


Gambar yang menunjukkan bahagian permukaan bawah sebuah bongkah ais yang sangat menakjubkan dengan beberapa ekor penguin berada di atasnya.

Corak-corak menakjubkan yang terdapat pada bongkah ais itu sebenarnya adalah unsur-unsur yang terdapat dalam lautan sejak beratus-ratus tahun dahulu, menurut kata para penyelidik.


“Bongkah ais itu mengandungi mendapan dan mineral-mineral berusia ratusan tahun yang dibawa oleh tiupan angin dan ia bertindak sebagai lapisan ais tersebut apabila terbalik.

“Peluang menyaksikan pemandangan sebegini umpama berada di dalam mimpi,” kata Nasa

Gambar pemandangan itu dirakam di Lembah Aisberg, satu kawasan di barat Laut Weddell di mana banyak bongkah ais bergerak ke arah timur laut di sekitar pusaran air laut tersebut.

Photograph by Ethan Norris, National Science Foundation.

TAOTAUAJER : Kejadian bongkah ais terbalik amat jarang berlaku tetapi apabila berlaku, kesannya cukup dahsyat kerana boleh menghasilkan tsunami yang bakal mengancam kapal-kapal berdekatan, 
Adbox