Breaking

Tuesday, December 30, 2014

TRAGEDI QZ8501! - SERPIHAN PINTU PESAWAT DITEMUI DI PERMUKAAN LAUT (7 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Pangkalan Bun: Beberapa bahagian pesawat termasuk pintu pesawat dikesan ketika pencarian melalui udara, lapor AFP.


"Kami mengesan kira - kira 10 objek besar dan beberapa objek kecil berwarna putih," kata Marsekal Muda Tentera Udara Indonesia Agus Dwi Putranto.


Menurutnya, lokasinya adalah 10 kilometer daripada lokasi terakhir pesawat berkenaan dikesan radar di sekitar kawasan Pontianak dan Bangka Belitung," katanya.

Pasukan SAR kami, iaitu pesawat Kalibrasi Kementerian Perhubungan melihat adanya serpihan pesawat berwarna putih dan merah di perairan Pangkalan Bun,” kata Ketua Pengarah Penerbangan Awam Indonesia, Djoko Murjatmodjo di Jakarta hari ini.

Beliau menjelaskan, penemuan serpihan pesawat tersebut berada di koordinat 03.52,50 Selatan dan 110.30,53 Timur.

Serpihan kedua, 03.52,73 Selatan dan 110.30,18 Timur.

Ketiga, 03.53,62 Selatan dan 110.29,39 Timur di perairan Pangkalan Bun.


Kedudukannya di sekitar 100 batu dari pelabuhan Pengkalan Bun iaitu radius 225 darjah. Maklumat ini sudah diselaras pihak Badan SAR Nasional (Basarnas) dan Tentera Nasional Indonesia (TNI),” katanya.

GAMBAR Korban AirAsia QZ8501, Tim SAR Temukan Korban AirAsia QZ8501, GAMBAR MAYAT PENUMPANG PEWASAT AIR ASIA QZ8501

Petugas menunjukkan gambar serpihan diduga PESAWAT QZ8501yang ditemukan di perairan selatan Pangkalan Bun, Kalimantan Tengah.

Beliau turut menunjukkan 10 keping gambar yang menunjukkan sebuah pintu pesawat, peluncur keselamatan pesawat dan objek berbentuk segi empat tepat.

Seorang jurukamera AFP yang berada dalam pesawat yang sama memaklumkan dia melihat beberapa objek berbentuk rakit keselamatan, jaket keselamatan dan beberapa tiub panjang berwarna oren.

Manakala Pasukan tentera udara Indonesia melaporkan menemui objek yang dipercayai tubuh manusia di kawasan perairan Selat Karimata dekat Teluk Air Hitam, Kalimantan Barat - Detik News

Gambar yang dipercayai tubuh mangs pesawat QZ8501

TAOTAUAJER : Bersama kita doakan kesemua penumpang dan anak kapal.‪#‎prayforQZ8501‬ nantikan lagi update yang bakal menyusul...


Adbox