Breaking

Saturday, December 27, 2014

SUBHANALLAH! - Menakjubkan Fenomena Matahari Di Tengah Malam Di Finland

TAOTAUAJER - Kehebatan kuasa Allah... dimana satu fenomena yang menakjubkan di satu kawasan diamana mengalami fenomena matahari di tengah malam di Finland.


Lapland adalah sebuah wilayah di Finland yang mempunyai keluasan wilayah 98.946 km² dan penduduk seramai 187.777 orang pada tahun 2002. Ibu kotanya ialah Rovaniemi. Wilayah ini mempunyai fenomena unik yang indah dipandang, iaitu matahari di tengah malam. 

Lapland lokasi dimana matahari bersinar ditengah malam
Kerana lokasinya yang berada di lingkaran kutub, selama 24 jam dalam dua bulan setiap tahun wilayah ini disinari matahari sepanjang hari tanpa henti. Fenomena ini dipanggil midnight sun atau matahari tengah malam. Fenomena ini berlaku setiap bulan Jun dan Julai.


Pelancong yang melawat Lapland dapat melihat cahaya unik dari matahari pada tengah malam, yang tidak memberi batas antara siang dan malam di sini. Perkara ini membolehkan pelancong untuk mendaki gunung Lapland di malam hari atau bahkan bermain golf selama 24 jam.

Salah satu tempat kegemaran pelancong untuk pelancongan golf di Lapland adalah Bjorkliden GC, padang golf yang terletak paling utara wilayah ini. Letaknya bersempadan dengan pergunungan sempadan Sweden dan Finland serta Tasik Tornestrask. 


Selain bermain golf tengah malam, aktiviti pelancongan lain yang digemari di Lapland adalah bermain ski di Riskgransen, yang merupakan resort ski paling utara di Eropah. Tidak seperti resort ski lain di Eropah, Riksgransen tidak mempunyai suhu sejuk, sehingga para pencinta ski tidak perlu takut kesejukan. 

Apa yang anda lihat adalah rakaman matahari dari masa ke masa.. 

Perkara ini disebabkan fenomena matahari tengah malam tadi, yang membuat matahari tetap bersinar sehingga membuat wilayah ini tetap hangat, pada yang sama masih mempunyai salji untuk para pemain ski. Lapland juga merupakan rumah bagi hotel ais pertama dan terbesar di dunia.


Ini pula imej yang menakjubkan telah diambil pada 2 Jun 2011 oleh Sakari Ekko kolaborator jangka panjang EAAE. Beliau membuat pendedahan dengan selang 5 minit yang membolehkan anda melihat jalan Matahari semasa gerhana. Gerhana berakhir pada tengah malam tempatan dan imej ini gerhana matahari hanya boleh dilakukan kerana Lapland adalah di atas Polar Circle Artik, yang bermakna bahawa hampir dengan Solstis Musim Panas, untuk beberapa hari, anda boleh melihat matahari 24 jam sehari, yang bermaksud anda boleh mempunyai Midnight Sun. Pada akhir pendedahan (di sebelah kanan) kita boleh melihat dengan jelas bahawa matahari telah berhenti pendekatannya kepada kaki langit. Ia kini akan mula naik.
Adbox