Breaking

Tuesday, November 4, 2014

SUBHANALLAH - Terdapat Gunung Berapi Muntahkan Lava Bercahaya Biru (10 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Kalau sebelum ini tao ada tunjukkan satu penomena dimana terdapat Pantai yang bercahaya Biru kali nie tao nak tunjukkan pada korang salah satu fenomena yang jarang kita dapat lihat dan di ketahui dimaan terletak di Jawa, Indonesia, gunung berapi Kawah Ijen menghasilkan lava yang bercahaya biru.


Dikelilingi oleh beberapa gunung berapi lain, ia menghasilkan tasik semula jadi yang berasid biru terbesar di dunia. Cahaya biru yang terbentuk adalah dari asid sulfurik. 

Pada waktu siang, gunung berapi ini nampak seperti gunung berapi yang lain tapi pada waktu malam ia kelihatan sangat cantik dengan nyalaan api biru dari asid sulfurik yang boleh mencapai setinggi lime meter. 

Tasik ini juga merupakan lombong sulfur dan pekerja dibayar USD 0.05sen untuk setiap kilogram. Hasil sulfur dari gunung berapi ini antara 160-200 kilogram sehari.

gunung berapi Kawah Ijen menghasilkan lava yang bercahaya biru
gunung berapi Kawah Ijen menghasilkan lava yang bercahaya biru

Saksikan video yang dirakamkan DI BAWAH INITAOTAUAJER : Ya memang menakjubkan... apakah di tempat lain terdapat fenomena sebegini? Haaa.. tu tao tak pasti, kena cari la..


Adbox