Breaking

Wednesday, September 3, 2014

MISTERI! - Cahaya Misteri Muncul Gemparkan Langit Sabah (10 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Sebuah cahaya misteri yang muncul di langit mengemparkan penduduknya Negeri Sabah. Cahaya misteri itu juga boleh dilihat dari Limbang, Sarawak.


Ada yang mengatakan cahaya misteri itu bergerak laju menuju ke barat. Orang ramai juga berjaya merakam gambar cahaya misteri itu dan mula viral melalui Whats App dan media sosial.

Menurut seorang saksi, cahaya misteri itu dilihat seperti menuju ke arah Laut China Selatan sekitar jam 10.30 malam semalam. Cahaya berkenaan boleh disaksi dalam 20 minit sebelum ianya hilang dari pandangan. 

Saksikan lagi gambar - gambar fenomena cahaya misteri yang berjaya dirakamkan


Disini terdapat salah satu andaian terhadap Fenomena Misteri yang berlaku ini dimana dikatakan cahaya tersebut adalah hasil dari pantulan cahaya terminal offshore. Penjelasan akan Fenomena Cahaya Misteri di Sabah

Namun begitu, buat pengatahuan korang dimana dikatakan ini adalah fenomena Light Pillars.

Light Pillar adalah fenomena optik yang dibentuk oleh pantulan cahaya matahari atau cahaya bulan melalui kristal ais yang terdapat di dalam atmosfrera Bumi. Light Pillar juga boleh dibentuk oleh sumber cahaya buatan manusia seperti lampu jalan. Ianya berlainan sedikit dari fenomena Halo. Nak tau ape pulak fenomena HALO boleh lihat di artikel ini ▬▬►  Fenomena Halo bulan dikelilingi Cincin cahaya 


Terjadi apabila cahaya matahari terpancar ke permukaan kristal ais. Kristal-kristal ais ini boleh ditemui di celah-celah awan ais, kabus ais, salji yang berhembus dan awan di permukaan darat, tetapi kesan yang dihasilkan ialah serupa: satu pancaran cahaya indah yang memancar ke angkasa.TAOTAUAJER : Ada yang juga yang mengatakan cahaya itu terhasil dari pelantar minyak yang berdekatan milik Petronas. Bagaimanapun, Petronas Sabah menafikan dakwaan berkenaan.

Adbox