Breaking

Saturday, October 19, 2013

TAUTAK? - Racun Dalam Otak Dibersihkan Sewaktu Tidur

TAOTAUAJER - Otak menggunakan masa selama manusia tidur untuk mencuci racun- racun yang terkumpul setelah proses berfikir selama seharian, kata para penyelidik . Para pasukan penyelidik dari Amerika Syarikat itu percaya bahawa " sistem pembuangan racun " adalah salah satu alasan dasar kenapa manusia butuh tidur.Pengajian mereka yang diterbitkan dalam jurnal Science menunjukkan sel -sel otak menyusut semasa tidur untuk membuka jarak antar neuron sehingga membolehkan cecair masuk untuk mencuci bersih otak.

Mereka juga berkata bahawa kegagalan untuk membersihkan beberapa protein beracun mungkin berperanan dalam mencetuskan gangguan otak.

Sebelumnya telah terbukti tidur Klik berperanan besar dalam proses belajar dan memperbaiki daya ingat, tapi sebuah pasukan di University of Rochester Medical Centre percaya bahawa salah satu sebab utama tidur mungkin berkaitan dengan sebuah " pekerjaan rumah " yang harus dilakukan di dalam otak.

Berfikir atau tidur

Tidur juga meningkatkan aktiviti otak yang berkaitan dengan ingatan.
" Otak mempunyai tenaga yang terhad dan tampaknya bahawa ia harus memilih antara dua fungsi yang berbeza - terjaga dan sedar atau tidur dan membersihkan ," kata penyelidik Dr Maiken Nedergaard ."Anda boleh menganggap otak seperti halnya sebuah rumah untuk berpesta . Di sana anda boleh menghibur para tamu atau membersihkan rumah, tetapi anda tidak boleh benar- benar melakukan keduanya pada masa yang sama. "

sewaktu badan kita berada dalam keadaan rehat,
otak bekerja keras mengeluarkan
 toksin yang dihasilkan
Kajian ini berdasar pada penemuan sebelumnya mengenai jaringan otak yang dikenali sebagai sistem glymphatic - yang membawa bahan-bahan buangan keluar dari otak.

Para saintis meneliti dengan menggunakan otak tikus. Kajian ini menunjukkan bahawa sistem glymphatic menjadi 10 kali lebih aktif ketika tikus sedang tidur.

Sel- sel dalam otak menyusut semasa tidur . Hal ini melebarkan saiz ruang antara jaringan otak , sehingga lebih banyak cecair yang masuk dan mencuci racun- racun.

Dr Nedergaard mengatakan ini adalah fungsi " penting " untuk bertahan hidup, tetapi nampaknya tidak mungkin terjadi ketika fikiran terjaga.

Dia mengatakan kepada BBC: "Ini adalah murni spekulasi , tapi sepertinya otak kehilangan banyak tenaga semasa mengepam air dan itu mungkin tidak boleh dilakukan ketika proses pengolahan maklumat berlaku. "
Sumber bbc.co.uk

TAOTAUAJER : Baru tau kan.... itu pasal jangan tidur lewat di malam hari inilah antara hikmah kenapa Allah ciptakan malam dan kenapa kita perlu tidur dimalam hari..   Subhanallah indah sungguh ciptaanya, semuanya ada hikmah disebaliknya. - Koleksi Info Kesihatan


Adbox