Breaking

Wednesday, June 5, 2013

GEMPAR! - Mohd Shahrulnizam Pendaki Malaysia Maut Di Everest Akibat AMS (GAMBAR)

TAOTAUAJER - Mohammad Shahrulnizam Ahmad Nazari pendaki Malaysia yang menyertai misi ke Base Camp Everest dilaporkan meninggal dunia. Terkini, seorang pendaki Malaysia yang menyertai misi ke Base Camp Everest dilaporkan meninggal dunia, dipercayai akibat penyakit akut ketinggian (Acute Mountain Sickness).


Jurucakap Kedutaan Malaysia di Kathmandu, Nepal mengesahkan mangsa, Mohammad Shahrulnizam Ahmad Nazari, 25, yang juga kakitangan Perbadanan Putrajaya (PPj) sedang mengikuti ekspedisi anjuran PPj, sementara seorang lagi rakannya sedang dalam keadaan kritikal selepas menderita simptom sama.

Mayat mangsa difahamkan kini berada di Labuche pada ketinggian 4,100 meter dari aras laut dan operasi untuk membawa turun mangsa sukar kerana cuaca buruk.

Sementara itu, PPj akan mengeluarkan kenyataan dalam masa terdekat. Difahamkan, kumpulan ekspedisi yang disertai 13 peserta berkenaan memulakan pendakian pada 28 Mei lalu.

SUMBER :MynewsHub

TAOTAUAJER : Al-fatihah... bukan senang nak mendaki gunung everest nie.. yang berjaya naik dan turun sememangnya hebat. Tapi nak buat macam mana munkin dah ditakdirkan dia meninggal di sana. Kalau korang nak tahu telah banyak yang menninggal di atas sana lebih dari 200 mayat di temui terbiar. 


Adbox