Breaking

Wednesday, December 5, 2012

WOAH! - Akhirnya Rumah Pasangan Cina ditengah jalan di robohkan (3 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Sepertimana yang di hebohkan sebelum ini rumah yang tiba-tiba berada ditengah jalan yang baru di buat sebenarnya rumah yang enggan di robohkan apabila pemilik rumah tersebut enggan keluar kerana pampasan yang sangat rendah.

Kerja bermula memusnahkan rumah itu pada hari Sabtu di bandar Wenling, Zhejiang. Ia difahami pasangan itu akhirnya diterima perjanjian pampasan untuk berpindah


Pasangan Cina Warga Tua akhirnya menyerah dan membiarkan jentolak merobohkan rumah mereka selepas lebuh raya telah dibina di sekitarnya.Pihak berkuasa telah merobohkan sebuah rumah lima tingkat yang berdiri tidak selaras di tengah-tengah jalan utama yang baru dibina dan telah menjadi simbol terbaru rintangan oleh pemilik rumah Cina terhadap pegawai-pegawai yang dituduh menawarkan pampasan yang tidak adil.

Ketua kampung Xiayangzhang Chen Xuecai memberitahu The Associated Press rumah itu diranapkan Sabtu lalu selepas pemiliknya, petani itik Luo Baogen dan isterinya, bersetuju untuk menerima pampasan sebanyak 260,000 yuan ($ 41,000).

Tidak ada pengesahan segera dari Luo, setelah telefon bimbitnya telah dimatikan Sabtu. Pasangan itu telah keluar dari kawasan kejiranan yang telah dirobohkan untuk memberi laluan kepada jalan utama menuju ke stesen keretapi yang baru dibina di pinggir bandar Wenling di wilayah Zhejiang.

Seminggu selepas imej rumah diedarkan secara meluas dalam talian di China, mencetuskan keadaan tergesa-gesa laporan media tempatan dan asing mengenai terbaru "nail house," sebagai bangunan yang masih berdiri sebagai pemilik mereka menentang pembangunan dipanggil.

Luo, 67, baru sahaja selesai rumahnya pada kos kira-kira 600,000 yuan ($ 95,000) apabila kerajaan mendekatinya dengan tawaran standard mereka 220,000 ($ 35,000) untuk bergerak keluar - tetapi dia enggan, Chen sebelum ini telah berkata. Tawaran itu kemudian naik kepada 260,000 yuan ($ 41.000) minggu lepas.

Adbox