Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » ISRAK MIKRAJ ! - Kisah Bumi Dan Langit permulaan Israk dan Mikraj
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Sempena ISRAK MIKRAJ yang berlaku pada berlaku pada 27 Rejab ini, tao ingin kongsikan pada korang akan kisah-kisah peristiwa yang berlaku pada ISRAK MIKRAJ . Disini tao akan paparkan kisah bumi dan lagit sebelum berlakunya peristiwa ISRAK MIKRAJ ini


Kisahnya menceritakan tentang Bumi yang bangga akan diri nya dan membandingkan dengan langit,sehingga berlakunya la peristiwa  ISRAK MIKRAJ .

 ikuti kisahnya di bawah ini....

Adapun terjadinya peristiwa Israk dan Mikraj adalah kerana bumi merasa bangga dengan langit.

Berkata dia kepada langit,

Hai langit, aku lebih baik dari kamu kerana Allah S.W.T. telah menghiaskan aku dengan berbagai-bagai negara, beberapa laut, sungai-sungai, tanam-tanaman, beberapa gunung dan lain-lain.

Berkata langit,

Hai bumi, aku juga lebih elok dari kamu kerana matahari, bulan, bintang-bintang, beberapa falah, buruj, 'arasy, kursi dan syurga ada padaku.

Berkata bumi,

Hai langit, ditempatku ada rumah yang dikunjungi dan untuk bertawaf para nabi, para utusan dan arwah para wali dan solihin (orang-orang yang baik).

Bumi berkata lagi

Hai langit, sesungguhnya pemimpin para nabi dan utusan bahkan sebagai penutup para nabi dan kekasih Allah seru sekalian alam, seutama-utamanya segala yang wujud serta kepadanya penghormatan yang paling sempurna itu tinggal di tempatku. Dan dia menjalankan syari'atnya juga di tempatku.

Langit tidak dapat berkata apa-apa, apabila bumi berkata demikian. Langit mendiamkan diri dan dia mengadap Allah S.W.T dengan berkata,

Ya Allah, Engkau telah mengabulkan permintaan orang yang tertimpa bahaya, apabila mereka berdoa kepada Engkau. Aku tidak dapat menjawab soalan bumi, oleh itu aku minta kepada-Mu ya Allah supaya Muhammad Engkau dinaikkan kepadaku (langit) sehingga aku menjadi mulia dengan kebagusannya dan berbangga.

Lalu Allah S.W.T mengabulkan permintaan langit, kemudian Allah S.W.T memberi wahyu kepada Jibrail A.S pada malam tanggal 27 Rejab,Janganlah engkau (Jibrail) bertasbih pada malam ini dan engkau 'Izrail jangan engkau mencabut nyawa pada malam ini.

Jibrail A.S. bertanya,

Ya Allah, apakah kiamat telah sampai?

Allah S.W.T berfirman, maksudnya,

Tidak, wahai Jibrail. Tetapi pergilah engkau ke Syurga dan ambillah buraq dan terus pergi kepada Muhammad dengan buraq itu.

Kemudian Jibrail A.S. pun pergi dan dia melihat 40,000 buraq sedang bersenang-lenang di taman Syurga dan di wajah masing-masing terdapat nama Muhammad. Di antara 40,000 buraq itu, Jibrail A.S. terpandang pada seekor buraq yang sedang menangis bercucuran air matanya. Jibrail A.S. menghampiri buraq itu lalu bertanya,

Mengapa engkau menangis, ya buraq?

Berkata buraq,

Ya Jibrail, sesungguhnya aku telah mendengar nama Muhammad sejak 40 tahun, maka pemilik nama itu telah tertanam dalam hatiku dan aku sesudah itu menjadi rindu kepadanya dan aku tidak mahu makan dan minum lagi. Aku laksana dibakar oleh api kerinduan.

Berkata Jibrail A.S.,

Aku akan menyampaikan engkau kepada orang yang engkau rindukan itu.

Kemudian Jibrail A.S. memakaikan pelana dan kekang kepada buraq itu dan membawanya kepada Nabi Muhammad S.A.W. Wallahu'alam. Buraq yang diceritakan inilah yang membawa Rasulullah S.A.W dalam perjalanan Israk dan Mikraj.

Dengan itu Buraq di turunkan ke bumi

SUMBER : gempak.org

TAOTAUAJER : Semoga kisah yang dikongsikan ini moga ia dpt jadi pedoman.. #Korantautak? syarikat penerbangan yang mengambil nama semperna nama buraq... Bouraq Indonesia Airlines. Buraq Air dari Libya Wallahu'alam...


.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post