Breaking

Monday, March 12, 2012

#tautak? - Sotong boleh terbang seperti ROKET ?

TAOTAUAJER - Korang tau tak sotong boleh terbang? Kalau sotong naik kapal terbang tu tak perlu di pertikaikan la, sebenarnya sotong boleh terbang dalam beberapa saat jer kalau korang nak tau.


Kalau korang nak tau sotong tidak hanya melompat keluar air seperti ikan lumba-lumba. Sotong sebenarnya mengambil menyedut dan memancutkan air, dimana dengan menggunakan air sebagai pendorongan yang menjadikan mereka sehingga 5 kali lebih cepat ke udara daripada di atas air!

Ahli sains berpendapat bahawa sotong menggunakan teknik ini untuk terbang untuk mengelakkan diri daripada pemangsa, dan untuk mempercepatkan corak pergerakan mereka. Sotong boleh terbang untuk sejauh lebih dari 164 kaki pada satu-satu masa. Cara yang mereka lakukan ialah dengan mengambil air di dalam mantel mereka dan menghembus kelajuan yang tinggi dan kemudian melancarkan diri mereka ke dalam bentuk roket.

FlyingSquidLabeledCropped

Four of the squid are seen hopping above the waves

Satu lagi perkara yang menarik ialah bahawa sotong lebih cenderung untuk melakukan ini pada waktu malam. Seorang penyelidik mendapati ini kerana dia perasan bahawa apabila dia meninggalkan tangki sotong dalam gelap lebih malam, satu atau dua mungkin melompat keluar dan mati.

Walau bagaimanapun, apabila terdapat cahaya (walaupun hanya dimalapkan!), Mereka tidak akan melakukannya. Ahli sains berpendapat bahawa ini adalah kerana sotong akan menjadi lebih terdedah kepada burung dan pemangsa lain di laut pada siang hari.

Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT, sekecil-kecil binatang mempunyai ke istimewaan dan teknologi yang sepertimana tercipta di hari ini iaitu konsepnya hampir sama dengan sebuah roket.

SUMBER

Adbox