Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » Cool ! - Charger Hanya Perlu Satu Sudu Air Untuk Hasilkan 10 jam Hayat Bateri (5 Gambar) +Vid
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Pasti ini semakin memudahkan anda untuk mengecharge smartphone kesayangan anda dengan menggunakan satu sudu air jer korang mampu mengecharge telefon bimbit anda dengan mudah. Bukan smartphone jer..segala yang boleh charge menggunakan USB sume boleh pakai alat ini sebagai sumber tenaga! sememang nyer cool.


Sebuah syarikat Sweden telah mencipta satu rekaan yang mampu mengecas Telefon Bimbit, Kamera dan GPA hanya menggunakan air.

Saksikan video dibawah untuk penjelasan lebih lanjut...


Produk ini dipanggil 'The PowerTrekk' dicipta untuk mereka yang tinggal di kawasan yang tiada tenaga elektrik. Charger ini hanya memerlukan satu sudu air untuk menghasilkan 10 jam hayat beteri. Ianya bertindak melalui tindakan kimia apabila air akan bertindak dengan ramuan utama PowerTrekk iaitu 'sodium silicide' yang kemudian menghasilkan gas hidrogen. Produk ini dijangka akan mula dijual di pasaran pada bulan Mei atau Jun tahun ini dengan harga antara RM800 ke RM900.

Water great invention: The PowerTrekk needs just a tablespoon of water to provide 10 hours of charge or a mobile phone

Still water: These images from a demonstration video show a snow-bound user pouring water into the container

Quick and easy: Seconds after the chemical reaction takes place inside the PowerTrekk it is ready to charge a phone

Just add water: The circular PowerPukk cell contains a powdered power source called sodium silicide

Saksikan video ini....




Cool..so dengan air jer kita dah boleh janakan kuasa elektrik yang portable...cuma nak kena ada sodium silicide jer

and tak lame lagi keluar la buatan china ...hehe


MISTERI !- Penemuan Bateri Kuno dari Baghdad, Iraq
Photobucket


SUMBER | Dailymail
.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post