Okay, kalau korang nak tau bila korang potong bawang, sel-sel dalam bawang tu akan koyak dan melepaskan satu enzim iaitu enzim sulfoxides asid amino pastu terjadinyer asid sulfenic.
Kemudian enzim tu akan bercampur dengan asid sulfenic untuk menghasilkan propanethiol S-oksida, sulfur volatile sebelum masuk ke dalam mata korang.
Gas ini akan bertindak balas dengan air mata korang untuk membentuk sejenis asid iaitu asid sulfurik.
Asid itu pulak akan terbakar dan merangsang mata korang untuk melepaskan lebih banyak air untuk mencuci rasa pedih tuh.
Haa..tu la pasal air mata korang keluar.. okay skunk korang dah tau kan
Kemudian enzim tu akan bercampur dengan asid sulfenic untuk menghasilkan propanethiol S-oksida, sulfur volatile sebelum masuk ke dalam mata korang.
Gas ini akan bertindak balas dengan air mata korang untuk membentuk sejenis asid iaitu asid sulfurik.
Asid itu pulak akan terbakar dan merangsang mata korang untuk melepaskan lebih banyak air untuk mencuci rasa pedih tuh.
Haa..tu la pasal air mata korang keluar.. okay skunk korang dah tau kan
Korang tau tak ape yang patut korang buat kalau tak nak bagi menangis???
potonglah bawang di dalam siraman air..
Sebabnye nak tau kenape???
- Sebatian-sebatian sulfur akan terlarut dalam air sebelum mengenai mata korang...
- korang jugak boleh letakkan bawang dalam penyejuk beku untuk 10 minit sebelum memotongnya. Suhu sejuk memperlahankan tindak balas antara enzim dan sulfur. so,lepas ini tak lagi menangis semasa memotong bawang.
Skunk jangan menangis lagi yer...hehe