Breaking

Tuesday, July 26, 2011

OMG! | Kemalangan keretapi Peluru China di sambar petir

TAOTAUAJER - perghh...dapat kah anda bayangkan satu pelangaran kereta api yang sememang nyer laji lagi-lagi kereta api ini adalah kereta api peluru China, apa dapat dikatakan adalah bayangkan seperti dalam Filem SUPER 8 dahsyat kan...

SEBUAH gerabak kereta api condong di tepi landasan selepas terlibat dalam perlanggaran di Wenzhou, China.

Photobucket

Keadaan tapak perlanggaran dua kereta api laju yang di Shuangyu, China, ketika usaha mencari dan menyelamat diteruskan. Pihak berkuasa China mengarahkan penilaian semula aspek keselamatan sistem kereta api selepas nahas yang mengorbankan 38 orang dan mencederakan lebih 200 yang lain.Kejadian ini berlaku pada 23 Julai 2011.

Photobucket

WENZHOU, China - Sekurang-kurangnya 35 orang terbunuh apabila dua kereta api berkelajuan tinggi berlanggar di timur China kelmarin.

Kemalangan tersebut yang turut mencederakan 210 penumpang merupakan nahas terburuk pernah melanda perkhidmatan kereta api China sejak 2008.

Photobucket

Insiden itu berlaku apabila sebuah kereta api berkelajuan tinggi merempuh sebuah kereta api lain yang terhenti di atas sebuah jambatan dekat sini, sekitar 1,380 kilometer ke selatan ibu kota China, Beijing.

Ketika kejadian, kereta api pertama kehilangan kuasa akibat dipanah petir sebelum ia dirempuh sebuah kereta api peluru yang bergerak di belakang kenderaan itu.

Anggota-anggota pasukan penyelamat memasuki bangkai empat gerabak yang terjatuh ke bawah jambatan dalam usaha mencari mangsa-mangsa yang masih hidup.

Menurut agensi berita Xinhua, pihak berkuasa China menghentikan 21 perjalanan kereta api selepas kemalangan tersebut berlaku yang turut mengorbankan dua warga asing. - Reuters
Photobucket
Adbox