Breaking

Sunday, October 19, 2014

BIAR BETUL! - Benda Atas Kubah Masjid Nabawi Kubur Penjahat?

TAOTAUAJER - Betul ke apa yang disebarkan tentang benda di atas kubah majid Nabawi adalah sebuah kubur penjahat yang ingin mencuri jasad rasullullah ataupun kubur seorang penjahat yang ingin memecahkan kubah majis Nabawi tersebut?


Berikut adalah perkongsian dari Facebook tentang isu ini:


Persoalan mengenai benda yang terdapat di atas Kubah Masjid An-Nabawi. Janganlah kita menjaja lagi pendapat2 yang tidak sahih. Pendapat Imam Az-Zabidi tentang berkuburnya seorang yang ingin mencuri/memindahkan jasad Rasulullah s.a.w daripada makamnya kerana menganggapnya bida’ah dholalah adalah tidak tepat dan tidak sahih riwayatnya kerana sebahagian ulama’ menganggap bahawasanya Imam Az-Zabidi Rohimahullahu Ta’ala hanya menaqalkan cerita2 masyarakat di persekitaran Madinah al-Munawwarah. 
Apa yang berada di atas kubah Masjid An-Nabawi itu ialah jendela ataupun tutupan kubah yang akan di buka ketika hendak membersihkan atap kubah Masjid An-Nabawi. Dahulunya kubah ini terbuka, namun kerana dikhuatiri jikalau hujan, air dipastikan akan masuk yang nanti akan menyebabkan boleh merosakkan bahagian dalam Makam Rasulullah s.a.w dan dua sahabat Baginda s.a.w maka akhirnya ia di tutup. Jadi,cerita mengenai adanya mayat di atas kubah Masjid An-Nabawi adalah tidak benar kerana ia bukanlah mayat tetapi hanyalah jendela yang menutupi Kubah Masjid An-Nabawi..

Jadi, artikel yang banyak disebarkan di internet tentang ‘kubur’ tersebut adalah tidak benar. Mungkin ada pihak yang bertujuan untuk memesongkan umat islam atau mungkin ingin memperbodohkan umat islam itu sendiri. Wallahualam…

Kebenarannya adalah ....


This is a fake one circulated by the Shi’ahs… Actually this brick was placed by the Turks in the remembrance of the incident when ppl came to Syedatuna Ayesha and requested her to pray for the Rain. She advised to remove the brick or the leaves or whatever was on the roof right above the Blessed Qabar Sharif of Syeduna Rasoolullah Sallallaho Alaihi wa Sallam through which ALLAH Kareem will bless us the Rain! Her advised was implemented and it start raining. So this brick is said to be right above the Qabar Sharif!!
ALLAH and His Habeeb Knows and Best!!

TAOTAUAJER : Di harap agar sesuatu perkara itu diselidik dahulu sebelum disebarkan. Mari sebarkan kebenaran yang dimana kita sering di selubungi dengan penipuan.. sharekan info ini kepada rakan-rakan anda.


Adbox