Breaking

Saturday, September 21, 2013

WOW! - Pelancaran Kereta Lutsinar Dicipta Untuk Elak Kemalangan? (5 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Kereta Lutsinar boleh elak kemalangan? Ia satu idea yang tidak pernah korang bayangkan, ape reaksi korang kalau kenderaan ini lalu sebelah korang?


Inilah bentuk kereta lutsinar yang direka khas menggunakan teknologi keselamatan untuk mengurangkan kadar nahas jalan raya diseluruh dunia. Kereta ini telah dipamerkan buat pertama kalinya di Pameran Kereta Frankfurt baru-baru ni.

Pengunjung di Pameran Kereta Frankfurt boleh melihat dengan jelas sistem keselamatan termasuk sensor, sistem brek dan beg udara pada model sedan itu yang biasanya tersembunyi di sebalik panel kereta biasa.

Menurut TRW Automotive, kereta itu turut dilengkapi sistem tali pinggang keledar baru yang boleh bertindak balas mengikut situasi pemanduan selain mengelakkan pemandu beralih dari kedudukan mereka jika berlaku kemalangan, sekali gus mengurangkan risiko kecederaan lebih teruk.

Ketua Pegawai Eksekutif TRW, John Plant memaklumkan ciptaan kereta itu juga adalah sebahagian daripada usaha mereka untuk mengurangkan kadar kematian akibat nahas jalan raya di seluruh dunia.

"Beberapa fungsi lebih canggih termasuk sistem sokongan kecemasan pada kereta ini akan diperkenalkan pada masa hadapan," jelasnya lagi.

TAOTAUAJER : Wow memang hebat, ada kereta lutsinar macam nie sememeangnyer memudahkan pemandu untuk melihat apa yang ada di tepi dan hadapan bagi mengelakkan perlanggaran, dengan itu blindspot dapat dikurangkan. Tapi tao rasa yang jadi masalahnyer pulak ce kalau bawak kereta nie malam-malam sorang-sorang agak menyeramkan la jugak.. heheee - Koleksi Menarik


Adbox