Breaking

Thursday, March 14, 2013

SERIUS! - Taukah Korang Internet Tanpa Wayar (WiFi) Menjejaskan Sperma?

TAOTAUAJER - Adakah menggunakan komputer riba dengan sambungan Internet tanpa wayar akan menjejaskan peluang tiga perempat daripada golongan lelaki untuk menjadi bapa?


Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Conrado Avendano dari Nascentis Medicina Reproductive di Cordoba mendapati penggunaan komputer riba bersama sambungan Internet tanpa wayar dan diletakkan berhampiran organ pembiakan lelaki sebenarnya boleh mengurangkan kualiti sperma mereka.

Ini kerana berdasarkan kajian yang dilakukan menunjukkan sambungan Internet tanpa wayar menghasilkan sinaran gelombang elektromagnet yang mampu memusnahkan sel sperma di dalam organ pembiakan lelaki.

“Penggunaan sambungan Internet tanpa wayar ini juga tanpa disedari boleh menyebabkan kerosakan asid deoksiribonukleik (DNA) dalam sperma,” menurut Avendano lagi.

Bagaimanapun, Persatuan Urologi Amerika Syarikat menyatakan impak penggunaan alat teknologi moden terhadap tahap kesihatan masih samar-samar sebaliknya gaya hidup sihat lebih memainkan peranan penting untuk menentukan kesuburan seseorang individu.

TAOTAUAJER : Alamak, dalam tidak sedar mereka yang duduk di rumah dengan wifi mendatangkan kemudaratan jangka masa panjang apabila menyebabkan kerosakan asid deoksiribonukleik (DNA) dalam sperma. Bagi mengurangkan risiko ini janganlah korang online sambil letak laptop di atas riba atau lebih tepat di atas organ pembiakan nanti tak pasal tak dapat anak. - Koleksi Kesihatan

Adbox