Breaking

Tuesday, February 26, 2013

OMG! - Cacing Tanah Gergasi di Australia (7 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Cacing tanah gergasi dari Australia atau di sebut  Cacing gergasi Gippsland, Megascolides australis,  boleh membesar sehingga 3 meter panjang dan ini adalah salah satu spesies 1,000 cacing asli Australia. Sebelum ini tao telah keluarkan di artikel cacing terpanjang di dunia... tapi kali nie tao baru jumpa gambar-gambar yang lebih dekat dan tao rasa ia juga cacing terbesar di dunia. Ini cacing tanah Giant purata 1 meter (3 kaki) panjang dan 2 cm (1 inci) diameter dan boleh mencapai 3 m panjang. Mereka mempunyai kepala gelap ungu dan badan biru-kelabu.


Giller besar! Dikatakan cacing ini tidak pernah merangkak ke permukaan dan cacing ini hidup selama kira-kira 10 tahun. Cacing membiak pada musim bunga.

Mereka hidup dalam tanah bawah biru, kelabu atau tanah liat tanah merah sepanjang tebing sungai dan beberapa selatan atau barat menghadap bukit habitat baki mereka yang di Gippsland di Victoria, Australia.

Ini cacing hidup dalam sistem lubang dalam dan memerlukan air di dalam persekitaran mereka untuk bernafas. Ini cacing jarang meninggalkan lubang lembap mereka. Mereka mempunyai jangka hayat yang agak lama untuk invertebrata dan boleh mengambil masa selama 5 tahun untuk mencapai kematangan. Mereka membiak di dalam bulan-bulan yang lebih panas dan menghasilkan kokon telur besar yang dibentangkan di dalam lubang mereka. Apabila cacing menetas dalam tempoh 12 bulan mereka sudah 20 cm panjang.

Tidak seperti cacing tanah yang paling tuangan deposit pada permukaan, mereka menghabiskan hampir semua masa mereka di dalam lubang dan deposit tuangan mereka di sana. Pergerakan mereka melalui lubang bawah tanah boleh menyebabkan bunyi yang boleh didengar gurgling atau menghisap yang membolehkan mereka untuk dikesan.

Terletak berhampiran bandar Bass adalah Muzium cacing tanah Giant. Bangunan ini membolehkan pelancong untuk merangkak melalui replika besar lubang cacing dan perut cacing simulasi. Memaparkan dan bahan pendidikan mengenai cacing tanah Gippsland Giant dan sejarah semulajadi lain Gippsland dipaparkan.


TAOTAUAJER - Amacam? besar bukan cacing nie... dah sama besar dengan ular dah. Nak jadikan umpan pon ikan tak makan. hahaa. - Koleksi Terbesar


Adbox