Breaking

Tuesday, November 6, 2012

BIAR BETUL!- Hotel Kiamat Bentuk Piramid di Korea Bangunan Terburuk dalam Sejarah Peradaban Manusia (4 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Hotel Kiamat berbentuk piramid setinggi 105 tingkat di Korea Utara akan di buka tahun depan sejak lebih 20 tahun lalu. Hotel ini diberi nama 'Hotel of Doom' iaitu ‘Hotel Kiamat’, dan ia juga dilabelkan sebagai bangunan terburuk dalam sejarah peradaban manusia.


Sebahagian Hotel Ryugyong diharap dapat dibuka pertengahan tahun depan, 26 tahun selepas pembinaannya bermula.


Ia adalah bangunan ke-47 paling tinggi di dunia dengan ketinggan 335 meter dan mempunyai jumlah aras kelima paling banyak.

Reto Wittwer, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kempinski AG, syarikat pengendali hotel antarabangsa berkata, hanya 150 bilik di tingkat paling atas akan digunakan untuk hotel berbanding 3,000 yang dicadangkan sebelum ini.
Baki ruang bangunan berkenaan akan digunakan untuk kedai, pejabat, dewan majlis dan restoran. Struktur bangunan yang amat besar itu yang digelar ‘Hotel Kiamat’ sebelum ini menjadi sumber tarikan dan cemuhan di seluruh dunia serta memalukan pihak berkuasa negara itu yang diketuai Parti Pekerja Korea.

Korea Utara mula membina Ryugyong pada 1980-an tetapi menghentikannya apabila negara itu dilanda krisis ekonomi dan kehabisan pembiayaan pada 1990-an.

Ia diundi sebagai ‘Bangunan Terburuk dalam Sejarah Peradaban Manusia’ oleh majalah Esquire pada 2008 yang menyifatkan Ryugyong sebagai ‘sangat hodoh walaupun pada standard komunis.’ Pembinaan luaran bagaimanapun disambung semula pada 2009 apabila syarikat Mesir, Orascom Telecom, mengambil alih. Beberapa laporan baru-baru ini berkata, hotel itu akhirnya sudah siap untuk dibuka.

Orascom Telecom melancarkan rangkaian telefon bimbit di negara itu pada 2008 dan dilapor membelanjakan RM660 juta untuk menyiapkan permukaan bangunan berkenaan. Pada September lalu, sebuah agensi pelancongan yang berpejabat di Beijing dibenar melihat bahagian dalam bangunan itu dan menyiarkan gambar lobi yang masih berlantai dan berdinding konkrit

SUMBER : Dailymail

TAOTAUAJER : Lama sungguh projek hotel ini berbengkalai sehinggakan lebih 20 tahun baru siap dah baya-baya tao dah pembinaan banggunan ini. Bentuknya memang unik dan berbentuk seperti piramid mesir, sehinggakan di gelar sebagai Hotel kiamat dan di label sebagai bangunan terburuk dalam sejarah peradaban manusia. Kalau geng-geng ilumminati nie pasti dah kencam abis nie pasal binaan berbentuk piramid - Koleksi Pelik dan Unik
Adbox