Breaking

Wednesday, October 3, 2012

WOW! - Terjunan bebas yang menghampiri kelajuan bunyi bakal dilakukan (3 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Terjunan bebas yang menghampiri kelajuan bunyi bakal di lakukan oleh Felix Baumgartner dengan ketinggian 37 kilometer di atas udara. Dimana mempunyai risiko tinggi untuk mati sekiranya sut tersebut mengalami sebarang kerosakan.


Pada Isnin minggu hadapan, seorang warganegara Austria, Felix Baumgartner akan cuba melakukan terjunan bebas terpantas, tertinggi dan bakal menjadi penerjun udara pertama di dunia menghampiri kelajuan bunyi.
Bunyi bergerak selaju 1,236 kilometer sejam(km/j) .

Dia merancang membuat terjunan dari sebuah belon helium pada ketinggian 37 kilometer di padang pasir New Mexico dengan kelajuan 1,110 km/j.Baumgartner, akan memakai satu sut bertekanan tinggi dan topi seperti seorang angkasawan.

Percubaan itu mempunyai banyak risiko, termasuk pembentukan buih dalam aliran darah yang boleh membawa maut dan darah beku pada otak.

Ketua penasihat perubatannya ialah bekas pakar bedah penerbangan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan.

TAOTAUAJER : Dahsyat jatuh dengan hampir sama dengan kelajuan bunyi , memang tersangat laju. Agak-agak korang kalau di beri peluang untuk mengukir nama negara dengan rekod sebegini ade yang mau tak?

Adbox