Breaking

Friday, June 29, 2012

WOW! - Dalam masa 90 hari Sky City One Bakal Menjadi Bangunan Tertinggi Di Dunia (5 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Wow.. biar betul dalam masa 90 hari jer satu pencakar langit bakal mengatasi ketinggian banggunan tertinggi didunia buat masa ini iaitu Burj Khalifa. Dimana dalam masa 90 hari Sky City One Bakal Menjadi Bangunan Tertinggi Di Dunia.


Kalau korang nak tau, Burj Khalifa yang berketinggian 828 meter mengambil masa lebih daripada lima tahun untuk dibina , sebagai bangunan tertinggi di dunia (buat masa ini). Tetapi arkitek dan jurutera Cina menjangkakan mereka memerlukan hanya 90 hari untuk meninggalkan Emiratis.

Dalam 31 ​​tahun pertama abad ke-20, tujuh bangunan menjadi bangunan tertinggi didunia. Memasuki satu era baru iaitu pada tahun 1998, dengan siapnya Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur.Berita terbaru satu konsurtium negeri China, yang telah membuat nama Broad Sustainable Building (BSB) akan mendirikan bangunan dengan pantas dan cekap menggunakan pembinaan bermodul. Ia merancang mendirikan sebuah bangunan 838 meter dipanggil Sky City (天空 城市) tahun ini di Changsha, ibu kota wilayah Provinsi Hunan.

Kos yang dianggarkan bagi bangunanini adalah RMB 4 bilion (AS $ 628,000,000). Setelah siap, struktur 220 tingkat ini akan mengatasi Burj Khalifa untuk menjadi struktur yang tertinggi di dunia.

Dalam ringkasan bertulis, Broad berkata ia akan memulakan projek pada bulan April, merancang untuk mula memasang pra-fabrikasi bangunan pada November dan dijangka siap pada Januari 2013. Percaya atau tidak projek nie siap cume dalam masa tiga bulan ajer.

Kalau korang nak tau syarikat Broad Sustainable ini pernah membuat bangunan hotel 30 tingkat
cume dalam 360 jam bersamaan 15 hari . Memang menakjubkan!
Korang saksikan video di bawah ini... sangat menakjubkan 


SUMBER : architecturelab.net , jiwang.org  

TAOTAUAJER - Menakjubkan juga rekaan hasil china.. bukan sahaja cepat malahan terdapat pelbagai kelebihan yang ada pada banggunan tersebut seperti dapat menahan goncangan gempa bumi, kemudian sistem peredaran udara yang berkesan.
Adbox