Breaking

Sunday, April 8, 2012

#tautak? - Adab apabila mendengar azan

TAOTAUAJER - Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui “Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah”. Kalau korang nak tau buat masa nie laungan azan tidak pernah putus dalam putaran bumi ini.


Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa Dan waktunya Yang tidak Kita ketahui. Cuba Kita amati.

Mengapa Kebanyakan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa..?? Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan ' sakaratul maut' .

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :

“Hendaklah Kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak ALLAH akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya”.

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang . Sebagai orang yang beragama Islam, kita wajib menghormati azan.

Jika mendengar Lagu Kebangsaan, kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan berkumandang kita tidak boleh mendiamkan diri??? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, ALLAH akan kelukan lidahnya ketika nazak.

Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah “Lailahaillallah” yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika
nyawanya akan dicabut Allah dengan izinNYA menjanjikan Syurga untuk mereka.

Dari itu, marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada ALLAH supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.


Adbox