Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » #tautak - Fakta tentang menguap yang kita tak tau
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Apa yang terjadi jika seseorang mengantuk? Kemungkinan besar, ia menguap sebagai tanda mahukan rehat ataupun tidur. Tapi, pernahtak korang cari sebab kenape dan ape yang menyebabkan menguap?


Sebelum ini, mungkin kita pernah tahu ada satu teori yang menyebutkan bahawa menguap disebabkan oleh berkurangnya kadar oksigen di dalam tubuh.

Tapi, menguap masih terjadi meskipun bernafas 100% dengan oksigen. Apa sebenarnya yang menyebabkan ini berlaku.

Ok tao nak bagi tau satu fakta, menguap boleh berjangkit sekiranya kita melihat orang menguap dan ce korang tengok gambar kat atas tuh mesti korang rasa nak menguapkan secara serta merta. Tak caye korang try...kalau tak jadi ade something wrong la tuh...


Kalau korang nak tau fungsi sebenar menguap adalah untuk menurunkan suhu otak. Same la macam 'fan' pada komputer kita menyejukkan processor yang meningkat suhunya setelah digunakan. Otak tu di ibaratkan processor

Aktiviti menguap akan mempermudahkan otak menghadapi situasi peralihan, misalnya dari tidur ke jaga (bangun tidur).

"Menguap itu daripada syaitan. Oleh itu jika menguap, tahanlah sedapat mungkin. Sebab jika orang menguap hingga terucap `ha’ , syaitan tertawa menyaksikannya.”

(Hadis Riwayat Bukhari).

Kalau korang menguap tak tutup mulut ataupun nganga besar-basar sewaktu menguap dapat mengundang padah seperti yang berlaku pada gadis ini...

.
.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post