Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » Unik! - PEDANG FLEKSIBEL ABAD KE 16
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Ape yang tao nak tunjuk ini bukan lah semata-mata patung ular, kalau korang nak tau ini adalah pedang yang sangat unik. Kerana pedang ini bersarung bulat gulungan ular.

Ini adalah pedang serius! Korang tengok lagi kat bawah ni....

Dikatakan ini adalah Pedang Gulong (flexible Rapiers) dari abad ke 16 yang dibuat di Toledo Peranchis. Pedang ini tidak digunakan untuk pertempuran, ia cuma menjadi cenderamata kepada pembesar2 tertentu sahaja.

Tengok tu~


Hulu nya berkepala ular


Yang pelik bagaimana logam yang tajam dapat masuk kedalam sarungnya yang bulat seperti ular. Maknanya teknoloji 400 tahun dahulu juga hebat. Maha Suci Allah yang menjadikan manusia sebaik-baik kejadian.

sumber


.
.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post