Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » TAU TAK ! Cara Untuk Mengetahui Handphone Anda Original
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone pon boleh di ciplak oleh China. Di sini tao nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone 2 smartphone korang tu ori ker or cap ayam.


Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :

  1. Taip *#06#
  2. Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******

untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.

  • 02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
  • 08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
  • 01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
  • 00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH


Ape lagi cer korang check la skunk mner tau ade yang cap ayam...hehe

.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post