Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » » » » » » Wow | Orang jepun bercadang Mengubah Bulan Menjadi Bola Disko Terbesar di Dunia
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post



Wow..hebat sungguh jepun, cane ek jepun nak buat bulan sebagai bola disko terbesar ek.. tau la teknologi jepun memang canggih-canggih. Tao pon tak tau la cane jepun nak jadikan bulan tu bola disko...hehe.


Pergh..agak2 korang kalau bulan tu jadi bebola disko cantik tak?? hehe

Kalau korang nak tau sebenarnya, deorang tak de la benar-benar hendak mengubah bulan menjadi bola disko terbesar dalam sejarah, melainkan mereka berniat membangun pembangkit elektrik panel suria terbesar dan terluas di permukaan bulan untuk menyalurkan tenaga matahari sebanyak 13,000 megawatt ke bumi terus menerus.

Ini bermaksud, bulan kita akan dilapisi kaca panel suria yang tentu saja membuat satu-satunya satelit alami milik bumi menjadi seperti bola disko terbesar yang pernah ada.


Tenaga yang terkumpul di bulan akan diterima oleh stasiun yang ada di bumi menggunakan media laser atau microwave.

Adalah perusahaan pengeluar terbesar Jepun, Shimizu Corporations yang mengeluarkan idea ini melalui penelitian mereka. Perusahaan ini yakin projek ini dapat memenuhi seluruh kehendak tenaga dunia.

Rencananya, mereka akan memasang panel suria sepanjang 6800 mill (11,000 kilometer) disepanjang garis khatulistiwa bulan. Dengan lebar hingga 248 mil (400 kilometer) dan memiliki antena selebar 12 mill (20 kilometer).

Jepun memerlukan sumber tenaga alternatif semenjak terjadinya krisis pembangkit elektrik tenaga nuklear Fukushima akibat badai Tsnumai bulan Marikh lalu. Dan Shimizu Corporation meresponnya dengan menawarkan misi ambisius ini.

Belum ada info mengenai kepastian maupun jadual rencana ini akan dilaksanakan.

Untuk info lebih lengkap, korang ley la bacakan beritanya di Daily Mail.

JgN Lupa Klik LIKE pages bawah ni dan SHARE...pada kengkawan²






Photobucket
SUMBER | Daily Mail .
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post