Breaking

Monday, February 6, 2012

#Fakta - Pembongkaran Fenomena Telur Berdiri Bukan Mitos

TAOTAUAJER – Sekarang semakin banyak pula fenomena jarang-jarang berlaku yang muncul. Tahun 2010 dan 2011 masyarakat dunia heboh tentang fenomena dua bulan kelihatan di langit. Selepas itu diikuti pula dengan fenomena Supermoon, fenomena Tsunami, bulan mengelilingi Kaabah, gerhana Bulan gerhana bulan Berdarah. Tahun 2012 penduduk dunia turut digemparkan dengan fenomena awan tsunami, suara aneh di langit, ribut solar terbesar dan fenomena musim sejuk melampau di UK.


Link
Fenomena telur berdiri tiada kaitan dengan kepercayaan atau mitos masyarakat tertentu kerana ia sudah dibuktikan secara saintifik bahawa graviti bumi atau manipulasi medan magnetik di makmal membolehkan telur tidak tumbang apabila didirikan.

Pakar fizik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Mohd Yusof Othman, berkata mengikut kajian, tarikan graviti antara bumi, bulan dan matahari membolehkan telur berdiri termasuk ketika fenomena gerhana.

DUA pelancong dari Taiwan Selina Kwong, 18, (kiri) dan Duyion Baot, 20, terpegun melihat telur ayam berdiri sempena Hari Telur Berdiri di Dataran Merdeka, semalam.

“Kawasan mempunyai medan magnetik yang tinggi juga boleh menyebabkan telur berdiri,” katanya kepada Berita Minggu, semalam.

Beliau diminta mengulas fenomena itu yang dicatatkan sebagai Hari Lup Choon atau Hari Telur Berdiri dalam kalendar Cina. Fenomena itu dikatakan berlaku setahun sekali dan tahun ini, ia bermula jam 12 tengah hari hingga jam 1 petang semalam.

Jurugambar Berita Minggu, Nik Hariff Hassan, semalam mengambil inisiatif membeli 30 biji telur untuk menguji sejauh mana kebenaran fenomena selama sejam itu di Dataran Merdeka bersama-sama beberapa pelancong yang berada di situ.

Seorang lagi ahli sains UKM, Profesor Dr Jumaat Adam, sebelum ini berkata, fenomena itu memang mencetuskan rasa pelik masyarakat dunia tetapi menegaskan banyak lagi contoh tarikan graviti bumi yang tidak dipandang serius seperti pasang surut air laut dan peralihan siang malam.

“Ada waktu dan ketika tertentu, tarikan graviti bumi dan matahari lebih kuat daripada biasa, membolehkan kita mudah untuk meletakkan telur supaya ia berdiri. Tetapi tarikan graviti ini juga menyebabkan berlakunya fenomena pasang besar iaitu apabila paras air laut meningkat tetapi tidak ramai yang mengendahkannya.

Mungkin kerana ia kerap berlaku,” katanya.

TAOTAUAJER : Ahli sains juga menganggap ia berlaku dalam tempoh Equinox, iaitu kedudukan matahari, bulan dan matahari berada pada sudut paksi sejajar, selain ketika gerhana matahari atau gerhana bulan.


Adbox