Breaking

Monday, December 19, 2011

Wow! - Jicama bertentuk Love di Vietnam ( 4 Gambar )

TAOTAUAJER - Pelik tapi benar , sesuatu tumbuhan yang tumbuh tanpa di jangkaoleh seseorang jicama atau nama lain nyer Sengkuang yang tumbuh dengan bentuk yang pelik iaitu berbentuk Love.


Walaupun kekurangan penjagaan, akar jicama Nguyen Thi Ngoc telah membesar sehingga 14 kg dan menjadi akar gergasi, mengikut berita Dan Tri.

Mac lalu, Ngoc, yang tinggal di Ham Nghi Street di Daerah Cau Dien, Hanoi, menerima beberapa benih jicama dari jiran dan menanam mereka di dalam lubang kecil.

Pada bulan November, beliau dicabut akar jicama besar yang ternyata berongga di dalam. Dia selamatkan benih dan menanam mereka sekali lagi pada Mac tahun ini.

Anggur berkembang dengan cepat, mengeluarkan daun hijau. Ngoc tidak menjaga selama 9 bulan. Rabu lepas, dia menggali itu dan mendapati gergasi dan indah berbentuk jantung akar jicama dengan kulit yang licin dan putih.

Beberapa mencadangkan Ngoc makan akar tetapi dia memutuskan untuk meletakkan pada paparan sehingga Tahun Baru Lunar.

Beliau juga telah menyelamatkan beberapa benih untuk menanam, dengan harapan untuk menuai satu lagi akar besar tahun depan.SUMBER | talkvietnam.com

.
Adbox