Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

» » » » » TAUTAK?- Sejarah Asal-Usul & Perkembangan Huruf "A" Sampai "Z" (3 Gambar)
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

TAOTAUAJER - Pernahkah korang tau sejarah akan asal-usul dan perkembangan huruf dari "A" sampai "Z" ? Kalau sebelum nie tao ade tunjukkan asal-usul bagaimana nombor mendapat bentuknya. Kali nie jom kita ketahui pula huruf-huruf yang dah kita eja bertahun-tahun tu dari mana datang nyer.


Satu dua tiga do re mi..apa nak jadi..alif ba ta ABC..apa nak jadi akan terjadi..hujan pasti berhenti..ok gambar kat berbentuk gif yg tak akan loop bererti gambar ni tak ada repeat..bukan masalah browser ke gadjet ke.. Kalau nak tengok sekali lagi, kne refresh page..


Bace info dalam English sbb susah nak translate ke bahasa Melayu.. Gune Google translate nnt berterabur plak..

"The evolution of the Cuneiform character set. Sumerian pictures evolved into syllabic symbols used by many languages for almost two thousand years before the Phoenicians developed the single-sound symbols we know as an alphabet.

The evolution of the Phoenician character set from the Proto-Sinaitic glyphs. These are the pictographs found in the Sinai peninsula, ca. 1500 BC and are assumed to be the source of the sound symbols developed several centuries later by the Phoenicians"


ini pula Asal-usul tulisan yunani dan makna asalnya dalam tulisan Sinai-Purba



Dalam perkataan  Sinai-Purba ini sebutannya lebih kurang sama dengan sebutan bahasa jawikan.

SUMBER : Carigold

.
----------------------------------
Sudah Baca? Jangan Lupa LIKE , Tweet atau Share artikel ini tanpa segan silu

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post