Breaking

Wednesday, October 24, 2012

HEBAT! - Senad Hadzic Setelah Berjalan Kaki Sejauh 5,700 KM Akhirnya Tiba di Mekah (5 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Akhirnya Senad Hadzic tiba di Mekah setelah berjalan kaki sejauh 5,700 KM. Masihkah korang ingat kisah seorang lelaki Bosnia yang meninggalkan negara itu Disember lalu untuk mengerjakan haji dengan berjalan kaki? Kini dilaporkan lelaki tersebut telah tiba di Tanah Suci Mekah selepasselepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria.


Menurut Senad Hadzic, walaupun hanya berjalan dan menempuh pelbagai rintangan, dia tidak berasa penat.
“Ini adalah hari terbaik saya,” katanya.

Menurut Senad, 47, sebelum tiba di Makkah, dia berjalan sejauh 5,700 kilometer selama 314 hari melalui Serbia, Bulgaria, Turki, Syria dan Jordan dengan membawa beg sandang seberat 20 kilogram. Sebelum ini, Senad mencatatkan perjalanannya di Facebook dan turut memuat naik gambarnya bersama kad warga asing dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri Syria. Kata Senad, dia merentasi Syria pada April dengan berjalan kira-kira 500 kilometer dalam 11 hari.

“Saya melalui Aleppo dan Damsyik serta berpuluh-puluh pusat kawalan dikuasai tentera kerajaan dan pejuang pembangkang.

“Namun, saya tak pernah ditahan,” katanya. Menurut Senad, dia berjalan demi Tuhan, Islam, Bosnia-Herzegovina, ibu bapa dan adik-beradiknya.


Peta laluan Senad Hadzic untuk ke Mekah

Di Facebook, dia berkata, Tuhan memberinya jalan melalui mimpi dengan mengilhamkan supaya memilih laluan Syria berbanding Iraq. Sepanjang perjalanan itu, Senad melalui kawasan yang bersuhu 35 darjah Celsius di Bulgaria hingga 44 darjah Celsius di Jordan. “Saya terpaksa menunggu beberapa minggu di Istanbul untuk mendapatkan kebenaran berjalan melepasi sempadan melalui Jambatan Bosphorus dan dua bulan lagi di sempadan di antara Jordan dan Arab Saudi sebelum diberi visa,” katanya. - AN

TAOTAUAJER : Lihatlah kegigihan lelaki ini sanggup berjalan kaki merentasi 7 buah negara akhirnya sampai juga ke tanah suci mekah. Bayangkan betapa banyak nyer pahala yang lelaki ini dapat, tao rasa tak terkira kot dengan penat lelah titik peluh demi ke jalan islam. - Koleksi Mereka yang Hebat

Adbox