Breaking

Wednesday, March 14, 2012

#tautak? Kenapa Semut berhenti apabila bertemu semut lain ?

TAOTAUAJER - Biasakan kita melihat semut-semut yang berantai-rantai berjalan di dinding, korang perasan tak apabila semut tersbut bertemu sesama semut dan berhenti seketika?? Deorang buat ape eh?? Bersembang sat kot...hahaa


Kenape yer semut akan berhenti seketika apabila bertemu dengan semut lainnya?.

Kalau korang nak tau, Semut yang terlihat “mengadu kepala” sewaktu bertemu itu sebenarnya sedang berkomunikasi.

T.C. Schneirla, seorang penyelidik di New York University, pernah mengadakan percubaan dengan semut dimana ia mengambil seekor semut lalu diletakkan dalam tempat yang berisi makanan.

Dan kemudian semut lain diletakkan dalam tempat yang berisi semut-semut musuh. Kemudian kelakuan kedua-dua semut ini diamati terutama ketika bertemu dengan semut lain dalam perjalanan nyer.

Dari penyelidikan itu, Schneirla menyimpulkan bahawa zat kimia yang dikeluarkan dari makanan ataupun dari musuh semut akan melekat pada semut itu. Ketika bertemu dengan semut lain, semut ini akan saling menyapa (bersentuhan).

Haaa, dengan saling menyapa inilah zat kimia dari semut tersebut akan memberi tau rakannya (melalui antena di kepala semut) apakah di lingkungan sekitarnya ada makanan atau ada musuh.

Owh!... patut la kenapa semut buat macam tuh.. jangan biarka diri anda di selubungi MISTERI
hahahaha

Adbox