Breaking

Thursday, February 10, 2011

Terkini | Obama berjaya henti merokok

Saya berjaya berhenti merokok anda bila lagi ???


WASHINGTON: Selepas berusaha sedaya-upaya selama 30 tahun, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama akhirnya berjaya menghentikan tabiatnya yang suka merokok.

“Saya tidak lagi melihat beliau merokok sejak hampir sembilan bulan lalu,” kata jurucakap Rumah Putih, Robert Gibbs, ketika ditanya wartawan.

Obama sebelum ini dikenali sebagai seorang yang suka merokok walaupun hanya satu atau dua batang sehari. Isteri beliau, Michelle dan pasukan perubatan Rumah Putih berusaha berulang kali untuk menghentikan tabiat beliau.

Presiden itu dilaporkan mula berusaha bersungguh-sungguh menghentikan tabiatnya, selepas seorang pakar bedah mengemukakan laporan mengenai risiko yang terpaksa dihadapi perokok, sebagai sebahagian daripada kempen antimerokok yang dilaksanakan pentadbiran beliau.

“Tabiat merokok bukanlah sesuatu yang dibanggakan Obama. Ia sudah menjadi satu tabiat, walaupun beliau tahu perbuatan itu tidak baik. Malah beliau juga tidak mahu anaknya melihat beliau merokok. Beliau cuma merokok untuk mengurangkan tekanan.

“Bagaimanapun saya tahu beliau berusaha dengan gigih dan saya rasa beliau akan memberitahu semua orang bahawa beliau akan melakukannya,” katanya. – Agensi
Adbox