Breaking

Tuesday, May 1, 2012

OMG! - China Tutup Pengeluaran Coke Kerana Mengandungi Klorin !

TAOTAUAJER - Di Shanghai Coca-Cola telah diperintahkan untuk menghentikan sementara pengeluarannya di kilang pembotolan di utara China, selepas laporan media terdapat klorin dalam produk tersebut, menurut kenyataan kerajaan.


Wilayah Shanxi mengarahkan siasatan selepas laporan bahawa produk minuman tersebut mengandungi klorin, dalam satu kenyataan yang di keluarkan oleh biro kualiti wilayahtersebut.

"Pemeriksaan di tapak, ujian produk, semakan rekod, menemuramah pekerja dan cara lain yang mengesahkan laporan media mengenai situasi adalah fakta," katanya.

Tetapi seorang jurucakap untuk Coca-Cola  berkata bahawa pengeluaran, penggantungan yang sementara, adalah tidak berkaitan dengan keselamatan makanan atau tahap klorin, dan timbul daripada isu-isu lain yang dijumpai oleh pemeriksaan kerajaan.

"Tahap klorin adalah rendah bagi piawaian untuk air minuman  WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), Kesatuan Eropah, Amerika Utara dan China ," katanya.

Klorin biasanya digunakan dalam rawatan air untuk membunuh bakteria, tetapi tahap yang tinggi boleh menjadi merbahaya kepada kesihatan manusia.

Dalam satu kenyataan, Coca-Cola berkata ia bertindak untuk menangani isu-isu yang berkaitan dengan kualiti dan pengeluaran tetapi tiada butir-butir diberi.

"Isu-isu kualiti dan pengeluaran yang sedang ditangani di kilang pembotolan kami di Shanxi, China, pada satu lokasi yang terasing, dan syarikat ini sedang bertindak dengan cepat untuk menyelesaikannya," kata kenyataan yang disediakan kepada AFP.

Penyambut Shanxi Minuman Coca-Cola Co pada hari Isnin mengesahkan kepada AFP bahawa kilang itu sudah dihentikan pengeluaran.

Pencemaran itu berlaku pada bulan Februari lalu apabila air dengan jumlah yang sedikit klorin sengaja mengalir ke dalam air yang digunakan untuk minuman semasa kerja penyenggaraan, agensi berita rasmi Xinhua. 

Sebuah syarikat tanpa nama memberitahu media tempatan bahawa sembilan kelompok keluaran telah dicemari, katanya.

Sebelum ini China telah mengalami beberapa kes menakutkan ke atas keselamatan makanan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ramai yang menyalahkan atas penyeliaan yang longgar atau pengeluar yang sengaja memperdayakan pengguna untuk mencari keuntungan.

China merupakan salah satu pasaran pertumbuhan yang paling penting Coca-Cola, menyumbang kira-kira tujuh peratus daripada jumlah global tahun lepas, menurut kepada syarikat Amerika Syarikat (AS).

Coca-Cola telah berkata ia merancang untuk melabur lebih daripada $ 4 bilion pada China dalam tempoh tiga tahun akan datang bermula dari 2012.

Syarikat itu mempunyai lebih daripada 40 loji pengisian di China, di mana ia bekerjasama dengan makanan Chinese food giant COFCO and Hong Kong conglomerate Swire Pacific.

Adbox