Breaking

Thursday, October 20, 2011

GEMPAR! Muammar Gaddafi ditangkap dan mati dengan derita kecederaanyaTAOTAUAJER - SIRTE (Libya): Pihak berkuasa Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) mengesahkan bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi ditangkap dan kemungkinan terbunuh di bandar kelahirannya, Sirte, dalam serangan yang dilancarkan Pejuang Revolusi negara itu, sebentar tadi.Menteri Penerangan Libya, Mahmoud Shammam, berkata beliau mengesahkan Gaddafi terbunuh selepas mendapat maklumat daripada Pejuang Revolusi yang melihat sendiri mayat bekas pemimpin negara itu.

Muammar Ghadafi telah meninggal dunia. Apa yang dilaporkan ketika ini adalah, Muammar Gaddafi telah bersembunyi sebelum ini di dalam lubang di kota kelahiran Sirte. Ia berulang sekali lagi di mana ia sama seperti apa yang terjadi kepada Saddam Hussein yang bersembunyi di dalam lubang di Tikrit, diktator-diktator dari istana yang besar dan gah ini akhirnya jatuh dan tumbang di lubang-lubang d bawah tanah….

“Anggota kami di Sirte sudah melihat mayatnya....Mustafa Abdul-Jalil (Pengerusi NTC) akan mengesahkan perkembangan terbaru itu tidak lama lagi. Pejuang Revolusi memberitahu bahawa Gaddafi kelihatan menyertai satu konvoi dan mereka menyerang konvoi berkenaan,” katanya di sini, sebentar tadi.

Libyan fighters celebrate in the streets of Sirte, Libya Photograph: AP

National Transitional Council official Abdel Majid Mlegta told Reuters earlier that Gaddafi was captured and wounded in both legs at dawn on Thursday as he tried to flee in a convoy which NATO warplanes attacked.

“He was also hit in his head,” the official said. “There was a lot of firing against his group and he died.”


Jurucakap operasi ibu pejabat NATO di Naples, Itali, Kolonel Roland Lavoie, berkata pesawat bersekutu melancarkan serangan ke atas dua kenderaan pasukan keselamatan pro-Gaddafi awal pagi tadi, di mana mereka terpisah daripada kumpulan itu sebelum menuju ke Sirte.

Bagaimanapun, pihak berkuasa NATO yang enggan namanya didedahkan berikutan syarat yang ditetapkan dalam undang-undang pasukan keselamatan bersekutu, berkata pihaknya tidak dapat mengesahkan sama ada Gaddafi terbunuh atau ditangkap.

Semua pihak mengambil langkah berhati-hati untuk mengumumkan kematian Gaddafi apabila laporan yang diterbitkan sebelum ini (merujuk kepada kematian ahli keluarga Gaddafi atau penangkapannya) disahkan tidak tepat.

Sementara itu, satu daripada kumpulan Majlis Ketenteraan Misrata, berkata pejuang mereka berjaya menangkap Gaddafi.

Manakala, Komander bagi kumpulan lain dalam Majlis Ketenteraan Misrata pula, Abdel-Basit Haroun, berkata Gaddafi terbunuh dalam serangan udara yang disasarkan ke atas konvoi yang sedang melarikan diri. - AP


SUMBER | Bharian

Adbox