Breaking

Wednesday, July 17, 2013

PELIK! - Cendawan Berbentuk Tangan Zombie Ditemui (4 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Sememang nyer kekayaan flora dan fauna dunia sangatlah luas dan bermacam rupa bentuk dari yang biasa sampailah yang pelik bahkan yang belum pernah kita lihat sebelumnya, seperti gambar ini.


Spesies cendawan baru yang telah ditemui mempunyai nama latin Clathrus Columnatus atau juga disebut Octopus Stinkhorn dan boleh juga disebut sebagai “Deadman’s Finger” berbentuk Tangan Mayat atau Tangan Zombie.

Cendawan aneh ini menjadi perhatian orang-orang sekitar kerana bau nya yang sangat busuk seperti bau ikan mati atau tikus mati.
Bentuk dan strukturnya yang menyerupai tangan, tumbuhan aneh ini tergolong sebahagian dari cendawan, bentuk dari cendawan ini sangat mirip tangan mayat, yang seakan akan keluar dari tanah kubur, inilah alasannya kenapa cendawan ini dinamakan sebagai cendawan Tangan Zombie, ada alasan lain mengapa dinamakan seperti itu, kerana asalnya dari tanaman(cendawan) ini adalah benih yang tersimpan selama bertahun tahun di dalam baja kompos.

SUMBER: orimath.blogspot.com

TAOTAUAJER : Pelik sungguh, jarang-jarang kita lihat benda macam ini.. memang patut pun dibagi nama Deadman’s Finger dah la macam tangan, busuk pulak tu. - Koleksi Pelik dan Unik


Adbox