Breaking

Friday, March 22, 2013

SERUS! - Nama Koperal Azrul di abadikan Jalan Wira Negara Koperal Azrul (4 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Kerajaan Terengganu mengabadikan nama dua perwira negara berasal dari negeri ini yang terkorban dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu pada nama jalan.


Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, ia sebagai tanda memperingati jasa dan pengorbanan mereka iaitu Asisten Supritendan (ASP) Zulkifli Mamat dan Asisten Komisioner (ACP) Ibrahim Lebar.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menziarah keluarga Koperal Mohd Azrul Tukiran, yang terkorban dalam insiden tembak-menembak di Kampung Seri Jaya, Simunul, Semporna, Sabah pada 2 Mac lepas, di Kampung Rantau Panjang di sini.

Najib, ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor, turut menyampaikan bantuan berjumlah RM20,000 sumbangan Yayasan Kelana Ehsan kepada keluarga Allahyarham.

Beliau dan isteri kemudian menghadiri Perhimpunan Barisan Nasional (BN) Pilihan Rakyat di Padang SMK Meru, kira-kira 25 kilometer dari kampung itu.

Sementara itu, bapa Mohd Azrul, Tukiran Ahamad berkata Perdana Menteri menasihatkan mereka sekeluarga supaya bersabar kerana perkara yang berlaku tidak diduga dan memberi jaminan akan memberikan segala bantuan yang dijanjikan.

Tukiran, yang melahirkan rasa terharu dan terima kasihnya atas kesudian Perdana Menteri berkunjung ke rumah mereka, turut berkata Najib juga bertanya berkaitan arwah dalam kunjunan singkat itu.Jalan Wira Negara telah di Namakan kepada Perwira Negara Allahyarham.Kpl.Mohd Azrul Bin Tukiran. Lokasi nya Jalan masuk Utama ke rumah Ibu/Bapa kepada Allahyarham.Kpl.Mohd Azrul Bin Tukiran di Jalan Telok Kapas Kg Rantau Panjang Klang.

Sementara itu, ibu Mohd Azrul, Sa'diah Md Amin berkata mereka sekeluarga reda dengan apa yang berlaku dan tidak akan menghalang jika ada anak dan cucunya yang berhasrat menyertai pasukan keselamatan.

Ini adalah kali kedua ibu bapa Mohd Azrul bertemu Perdana Menteri, pertama kali semasa menyambut ketibaan jenazah Allahyarham di Pangakalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang pada 4 Mac lepas.

Mohd Azrul dari Pasukan Gerakan Am (PGA) Tawau adalah antara enam pegawai dan anggota polis yang terkorban dalam serangan hendap sekumpulan pengganas bersenjata di perkampungan air itu pada 8 malam 2 Mac lepas.

Sementara itu, penduduk kampung menamakan jalan masuk ke rumah keluarga Allahyarham sebagai 'Jalan Wira Negara Koperal Azrul'. - Bernama


Anggota Rela tertarik melihat papan tanda jalan tertera 'Jalan Wira Negara Kpl Azrol' berhampiran kediaman keluaraga Allahyarham Koperal Azrul Tukiran. - Foto Bernama

TAOTAUAJER : Semoga dengan adanya papan tanda ini sebagai satu tanda kenangan dan penghargaan buat wira negara yang terkorban ini. - Berita LAHAD DATU CRISIS

Adbox